Servera vilt som ett proffs
|
Duka vilt
Ta in årstiden med vackra höstlöv, lingonris eller barrkvistar på middagsbordet och låt maten få vara lite rustik. Vilt behöver inte ligga perfekt på silverfat, utan kan serveras varmt och familjärt med säsongens rotfrukter.
Det behöver inte vara så duttigt på tallrikarna. Kör family style! |
|
Värm porslinetFina bitar trancherat, färdigvilat viltkött tappar snabbt värmen om de hamnar på en kall porslinstallrik. Men värm även skålar, uppläggningsfat, såssnipor och karotter som ska stå på bordet, antingen i ugnen eller i en salamander om du råkar ha en sådan. Då förlänger du den nylagade känslan.
Snyggare viltköttDet går en fin gräns mellan rustik och opraktisk servering. Ta bort bindgarn och eventuellt späck från stekar och fåglar. Tranchera köttet, inte minst när du serverar fågel. Gör det lätt för dina gäster att njuta.
Mindre portioner viltEftersom viltkött smakar mer brukar gästerna bli nöjda tidigare, med mindre portioner. Om du serverar på tallrik, börja lite försiktigt och låt gästerna ta om istället.
Så serverar du vildfågel
Stor fågelGästerna får gärna plocka själva av en större fågel som ska räcka till flera personer, men du ska ha trancherat den i förväg. Du behöver för den skull inte ha laddat för Nobelmiddag, ett snyggt påbörjat arbete på en skärbräda går också bra.
|
Liten fågelEn portionsfågel kan du servera på tallriken som den är, men utan eventuellt bindgarn och späck.
Vilt behöver såsViltkött är magert och blir mer spännande på tallriken och i munnen av allt som är saftigt, sött, syrligt, med mera. Därför blir en god sås ännu viktigare till det perfekt tillagade köttet. Du kan även hjälpa den fina köttsmaken på traven med några droppar smält smör.
Knaperstekt skinn - eller ingetSladdrigt skinn på en fet sjöfågel är en varken vacker eller aptitlig uppenbarelse. Om du inte lyckas få till ett knaperstekt skinn på till exempel gräsand, ta bort det före servering.
Varning för hagelStorvilt skjuter man med stora skott, men småvilt och fågel skjuts med små hagel som kan fastna i kötet. Gör det till en vana att varna gästerna för att de små blybollarna inte är sköna för tänderna om de skulle hamna i en tugga. Om inte annat ger det middagsgästerna något att prata om.
För en vildare (och klimatvänligare) jul |