Professional Secrets
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss



​Hem / Matkunskap / Grönsaker / Grönsaksguiden / Förvara grönsaker
Picture
Papperspåsar är sjukt bra. Allt håller bättre.
​
Anna Lindblad 
Bistro Nouveau, Den Gyldene Freden, m fl

Förvara grönsaker som ett proffs

  • Mörkt och svalt. Och lagom fuktigt.
  • Tänk "tillbaka till jorden".
  • Mycket kan räddas med isvatten.
  • Planera mer, handla oftare.
  • Lita på dina sinnen.
​
En färsk grönsak är en levande råvara som nyligen har fått sina rötter till jorden avklippta. Den ska helt enkelt ätas så snart som möjligt. I regel är kvaliteten som bäst om tiden från jord till bord är kort, men livslängden på så gott som alla grönsaker går att förlänga med rätt förvaringsmetod:
Grönsaker förvarade i korg
till produkten

Mörkt och svalt

Tanken är att du ska få grönsaken att ”gå i dvala”. Det gör du genom att dra ner på ljus och värme till ett minimum, lite som ett kliv tillbaka till livet under jorden.

Lagom fukt

Om det är torrt kommer grönsakerna att slokna. Om det är för blött kommer de att ruttna.

Rötter och knölar åter till jorden

Rotfrukter ska ner i jorden igen. I jord i jordkällare är det bästa. Lägg potatis i en hink och lägg på jord så kan höstens skörd hålla ända fram till våren – även om vissa kan skrumpna och mögla. Nästa steg i förvaringen är att tillaga dem.

Mycket går att rädda

Kom ihåg att även om dina grönsaker visar tecken på förlorad spänst så går mycket att rädda. Några timmar i isvatten tillför ny fräschör och krispighet till det mesta.

Kylen torkar ut

Kylen är en mörk och sval plats, det är bra. Problemet är att den är lite för kall och – framför allt – för torr. Grönsaker tål bara en kortare förvaringstid i kylen på grund av att de torkar ut.

Problemet med frysen

Det finns undantag, men de flesta grönsaker förlorar smak och karaktär av att frysas. Problemet är att varenda liten cell i grönsakerna innehåller stora mängder vatten och att detta expanderar i kylan och spränger dem inifrån. Läs mer om djupfrysta grönsaker. ​

Planera mera (släng mindre)

Att storhandla grönsaker för en vecka leder ofta inte till något annat än ökat svinn. Gör som proffsen: Planera. Visst kan du ha ett lager med potatis och lök i kylen, men övriga grönsaker bör du handla med en framförhållning på sisådär tre dagar.

Odla själv

Det kanske bästa sättet att både välja och förvara dina grönsaker är att odla dem själv. På webben och i en uppsjö böcker hittar du massor med tips hur du bär dig åt. Du behöver inte en egen bondgård med traktor, en balkong i söderläge kan räcka långt.

Kortare förvaring

Om det handlar om en kortare tid så räcker det ofta om du förvarar grönsakerna under fuktat papper eller en fuktad släng. Titta in i ett proffskök strax före middagstips så kommer du se mängder av lådor fulla med råvaror som skyddas på det här viset.

Spara och förvara ändbitar

En veckas middagar kan resultera i mycket blast och många ändbitar. Släng inte bort dem. Spara dem i en låda och använd till pizza, pasta, grytor, gratänger och andra rätter där smaken är viktigare än utseendet. Det är bra för både miljön, för din hälsa och för din ekonomi.

Lita inte på tidsangivelser

En etikett på ett paket med grönsaker har – åtminstone tills vidare – ingen aning om hur det står till med innehållet. Se datumangivelser som bara en av flera vägvisare. Lita mer på din näsa, dina smaklökar och dina ögon.
Förvaring av grönsaker i rostfria skålar med lock
grönsaksguiden
djupfrysta grönsaker

Våra bästsäljare

till produkten
till produkten
till produkten
till produkten
Se alla produkter

Kockens viktigaste redskap

Kökspincett
Köksredskap
Kökstermometer
Kökstermometer
Kolstålspanna
Kolstålspannor
Sauteuse
Sauteuse
Mise en place-skålar
Mise en place-skålar
Blandskålar
Blandskålar
Kökssläng
Kökssläng
Ugnsvante
Skydd
Shoppingbag
Shoppingbag
Kastrull med vit bakgrund
Kastruller

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och
    ​
    få 12% rabatt på hela ditt första köp!* 

Prenumerera på nyhetsbrev
butik
*går ej att kombinera med andra erbjudanden.
Två kockar som lagar mat
Entrecôte
Allt om kött
Lax på isbädd
Allt om fisk
Tillagad bit viltkött
Allt om vilt
Rotfrukter
Allt om grönsaker
röda alger
Allt om alger och sjögräs
Två kockar lagar mat
Kökets grunder
Paj med bär
Allt om dessert
Löskokt ägg
Allt om ägg
Se alla våra omdömen på
Trustpilot

Professional Secrets
© 2022 Opexi AB, All rights reserved 
Org nr: 556777-4897
  • Kockar i vårt nätverk​​
  • ​Press
  • Fraktpolicy
  • ​Återbetalningspolicy​

  • Användarvillkor


  • Hitta återförsäljare
  • Bli återförsäljare
  • PS Manifest
  • Registrera ​​produkt
  • Kontakta oss
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss