Servera grönsaker som ett proffs
|
|
Tänk färgVarje måltid börjar med att ögonen äter sig mätta och i fallet grönsaker finns alla färger på skalan och alla tänkbara former. Utnyttja det.
Tänk som en arkitektForm och konsistens betyder massor för vad som händer i munnen och för hur roligt smaklökarna har det. Det spelar även roll för hur din "kreation" ser ut på tallriken. Skivad morot, morotsstavar och råriven morot är tre olika upplevelser. Försök att ha en – arkitektonisk – idé hur det ska se ut innan du börjar karva i råvaran.
Tänk texturerGrönsaker gör det lätt att lyfta dina rätter med knapriga, krispiga, oljiga, sträva, silkeslena, mjuka inslag. Ibland är det mycket enkelt: Det är gott med något mycket krispigt ovanpå något lent och mjukt. Det kan även bli väldigt snyggt.
|
Inlagda grönsakerPickles fungerar till nästan allt, både som ingrediens, krydda och garnityr. Läs allt om att pickla grönsaker.
Salta fläckvisJoel Aronsson förordar att du ”zonsaltar” och inte ”jämnkryddar” råvaran. Han menar att det blir en mer intressant smakupplevelse om smaklökarna då och då råkar ut för små smakexplosioner när munnen arbetar sig igenom en munsbit. Det här är ytterligare ett knep som gör grönsakernas milda smakvärld lite större.
Tänk omGör köttet till accent och krydda. Det ger dig ännu mer frihet att jobba med de vackra grönsakerna.
|