ÄlgytterfiléDet här är mört och fint kött från älgens rygg som motsvarar ”biff” på ett entrecote av nöt. Men köttet på en älg, som lever i det vilda, har grövre fibrer. Viltkött har lite mer attityd.
Bra att veta om älgytterfiléYtterfilén är en ovanligt mager styckdetalj på ett magert djur. Det är viktigt att inte översteka den.
Biffen på en stor älg är kraftig. Bind gärna upp den så att den är mer rund än platt till formen. |
|
Hur lagar man ytterfilé av älg?Helstek den jämnt skurna filén i en gjutjärnspanna. Låt den inte ligga still, utan vänd den så ofta som möjligt så att värmen smyger in i köttet. Bränner man ytan är det svårare att få värmen att komma ända in.
När filén har fått lite yta, stäng av värmen och låt köttet bli färdigt på eftervärmen. Servera i skivor skurna tvärs över fibrerna. Några kvistar timjan i pannan räcker gott som krydda till den här fina köttbiten. Grunderna när du tillagar en filé eller mindre biff av vilt:
De möraste bitarna av älg – filé och ytterfilé – blir goda av att sotas. Då är köttets kärna fortfarande rå och saftig. Gör så här:
Mer om hur du lagar vilt hittar du laga vilt. |