Bästa knepen för att bränna in en kolstålspanna
Efter att ha bränt in cirka 1500 kolstålspannor åt våra kunder har vi kommit fram till att metoden nedan är den bästa: 3 enkla steg så har du non-stickegenskaper som bara blir bättre med tiden. Lycka till!
1. Om din kolstålspanna
Kolstålspannor av hög kvalitet levereras med ett lager av naturligt vax som skyddar mot rost. Detta lager måste tas bort noga, annars blir aldrig inbränningen optimal. Nedan ser du en oanvänd kolstålspanna med bivaxet kvar.
2. Diska bort bivaxet ur stekpannan
Ta fram stålull (ex. Svinto) och YES diskmedel. Häll diskmedel i den torra kolstålspannan och skrubba. Ju noggrannare, desto bättre. Glöm inte utsidan av stekpannan, den är också täckt av skyddande vax. Skölj av kolstålspannan noggrant med hett – gärna kokhett – vatten. Torka ren hela kolstålspannan. Nu kan du göra ett test: Dra med fingret över stekpannans botten. Det ska inte vara glatt eller kladdigt, du ska känna en jämn, sträv yta. Är du inte nöjd så är det bara att göra om processen.
3. Bränn in kolstålspannan
Skruva upp köksfläkten på max och vädrar rejält under hela processen – eller gör detta utomhus. Du behöver:
Gör så här:
Notera:
Vid inbränning av större kolstålspannor (exempelvis 28cm och 32cm) kan du behöva skruva på stekpannan då alla värmesensorer inte täcker hela bottenytan. Du kommer få samma resultat som de mindre storlekarna men den kräver lite mer omvårdnad under inbränningen.
- Din kolstålspanna och en värmekälla.
- En stekpincett och en tygbit.
- Matolja.
Gör så här:
- Ställ stekpannan på värmekällan, ta upp den till hög värme – men (viktigt!) utan att använda eventuell power-funktion.
- Använd stekpincetten för att doppa tygbiten i lite olja och stryka på ett tunt lager olja på kolstålspannans stekyta. Jobba fort, oljan kommer att ryka bort.
- Tillsätt olja löpande i tunna lager. Du ska en glansig, jämn yta. Kolstålspannans stekyta kommer att få en brunare nyans.
- Om stekpannan får en stålblå nyans har du för hög värme. Detta är ingen fara, sänk bara pannans värme och fortsätt processen.
- När kolstålspannan har en fin, jämn, brunsvart yta (se nedan) har du skapat den bästa naturliga non-stick ytan en panna kan ha.
Notera:
Vid inbränning av större kolstålspannor (exempelvis 28cm och 32cm) kan du behöva skruva på stekpannan då alla värmesensorer inte täcker hela bottenytan. Du kommer få samma resultat som de mindre storlekarna men den kräver lite mer omvårdnad under inbränningen.