Professional Secrets
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss



​Hem / Matkunskap / Kökets grunder / Köksmästaren har ordet / Bättre kock i 12 steg

Bli en bättre kock i 12 enkla steg

  • Utgå från en fin råvara
  • Bli bra på en sak innan du går vidare till nästa
  • Vässa din knivteknik
  • Ge varje ingrediens den kärlek den ska ha
  • Jobba med salt och syra
Hur blir man en bättre kock? Här kommer 12 konkreta tips från kockar i vårt nätverk. (Vi har förutsatt att du redan vet att en utmärkt råvara är en förutsättning.) Utan inbördes rangordning:

1. Lär dig en rätt ordentligt 

Se till att du har ett fåtal paradrätter som du tränar in tills de sitter och som du när som helst kan para ihop till en bländande middag. Nybörjare gör misstaget att hela tiden ge sig på nya saker – i stället för att verkligen sätta ett fåtal höjdare som imponerar varje gång.

2. Vässa knivarna

Du är inte ensam om du slarvar på den här punkten, men om du verkligen menar allvar i köket så borde du låta ett proffs slipa dina knivar ca en gång om året. Vassa knivar minskar risken för olyckor och gör det ännu roligare att laga mat.

3. Öva på din knivteknik

Det finns en vits med precision på skärbrädan: Jämnstora och jämnt skurna bitar är inte bara snyggare på tallriken, de beter sig dessutom likadant och blir klara lika fort när du tillreder dem.
Proffskock jobbar
till produkten

​4. Dunka till vitlöken

Om du inte redan kan det här tricket så är det dags att lära in det nu: Skär av tjocka änden på vitlöksklyftan, lägg kniven med bredsidan över, tryck till med din lediga hand så att klyftan knäcks. Skalet lossnar och du kan börja hacka direkt.

5. Gör en ”mise en place”

Gör som proffsen, organisera en mise en place (uttalas "miz ån plass") innan du börjar tillaga maten. Dvs ta fram, mät upp, skala, hacka och organisera alla råvaror i vid din arbetsplats. Under själva tillagningen ska du inte behöva röra dig från spisen förutom när du tvättar händerna eller tömmer vattnet ur en mise en place. ​

6. Håll undan

Kaos i köket kommer förr eller senare att leda till kaos i huvudet på kocken. Håll rent under arbetets gång. Börja med en noggrann mise en place och städa undan det du inte behöver. Fortsätt sedan i samma anda så att du hela tiden kan ägna din uppmärksamhet åt nästa rätt i stället för åt röran i köket.

7. En ingrediens i taget

En riktig kock tar sig tid att framkalla lager av smaker. Använd dina kunskaper och för att manipulera varje ingrediens så att den utvecklas maximalt i smak och konsistens innan du tillför nästa. Rosta kryddorna. Ugnsbaka grönsakerna. Stek tomatpurén. Svetta löken. Bryn köttet. Bränn av alkoholen. Och så vidare…

8. Bli bästa vän med salt och syra

Lär dig balansera smakerna i maten med hjälp av och (citronsaft, vinäger, med flera). För att komma i stämning, prova med några saltkorn på skivad tomat eller några droppar citron på en morotsstav…

9. Var inte rädd för salt

Du behöver inte vara rädd för skrämselpropagandan, för maten du lagar själv från grunden med fina råvaror kommer aldrig bli lika salt som den du köper färdiglagad. Ingen maträtt ska smaka ”salt”, men tryck till med salt för att lyfta smakerna.

10. Glöm inte textur och munkänsla

Munnen är inte bara utrustad för att njuta av smaker, utan också för att uppskatta konsistenser, texturer och temperaturer: Krispig sallad mot krämig ost, frasig potatis mot len bearnaise, kall glass mot het choklad…

11. Använd termometer

Det är häftigt om du övat så mycket att du kan höfta till det med grönsaker, bröd, såser, fisk, kött och desserter. Men allt som händer i köket handlar om kemi och fysik och med en sekundtermometer kommer du att få råvarorna exakt dit du vill ha dem.

12. Använd riktigt salt och nymald peppar

Investera i fint havssalt utan tillsatt jod. (Investera gärna i flingsalt också – där poängen är att tillsätta det sent så att matgästerna får njuta sensationen av de salta kristallerna i munnen.)  Och använd alltid nymalen peppar – som bjuder på helt andra smakdimensioner än färdigmald peppar.
Kock jobbar proffsigt
matkunskap

Bästsäljare

till produkten
till produkten
till produkten
till produkten
Utforska våra produkter

Kockens viktigaste redskap

Kökspincett
Köksredskap
Kökstermometer
Kökstermometer
Kolstålspanna
Kolstålspannor
Sauteuse
Sauteuse
Mise en place-skålar
Mise en place-skålar
Blandskålar
Blandskålar
Kökssläng
Kökssläng
Ugnsvante
Skydd
Shoppingbag
Shoppingbag
Kastrull med vit bakgrund
Kastruller

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och
    ​
    få 12% rabatt på hela ditt första köp!* 

Prenumerera på nyhetsbrev
butik
*går ej att kombinera med andra erbjudanden.
Två kockar som lagar mat
Entrecôte
Allt om kött
Lax på isbädd
Allt om fisk
Tillagad bit viltkött
Allt om vilt
Rotfrukter
Allt om grönsaker
röda alger
Allt om alger och sjögräs
Två kockar lagar mat
Kökets grunder
Paj med bär
Allt om dessert
Löskokt ägg
Allt om ägg
Se alla våra omdömen på
Trustpilot

Professional Secrets
© 2022 Opexi AB, All rights reserved 
Org nr: 556777-4897
  • Kockar i vårt nätverk​​
  • ​Press
  • Fraktpolicy
  • ​Återbetalningspolicy​

  • Användarvillkor


  • Hitta återförsäljare
  • Bli återförsäljare
  • PS Manifest
  • Registrera ​​produkt
  • Kontakta oss
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss