Bli en bättre kock i 12 enkla steg
1. Lär dig en rätt ordentligtSe till att du har ett fåtal paradrätter som du tränar in tills de sitter och som du när som helst kan para ihop till en bländande middag. Nybörjare gör misstaget att hela tiden ge sig på nya saker – i stället för att verkligen sätta ett fåtal höjdare som imponerar varje gång.
2. Vässa knivarnaDu är inte ensam om du slarvar på den här punkten, men om du verkligen menar allvar i köket så borde du låta ett proffs slipa dina knivar ca en gång om året. Vassa knivar minskar risken för olyckor och gör det ännu roligare att laga mat.
3. Öva på din knivteknikDet finns en vits med precision på skärbrädan: Jämnstora och jämnt skurna bitar är inte bara snyggare på tallriken, de beter sig dessutom likadant och blir klara lika fort när du tillreder dem.
|
|
4. Dunka till vitlökenOm du inte redan kan det här tricket så är det dags att lära in det nu: Skär av tjocka änden på vitlöksklyftan, lägg kniven med bredsidan över, tryck till med din lediga hand så att klyftan knäcks. Skalet lossnar och du kan börja hacka direkt.
5. Gör en ”mise en place”Gör som proffsen, organisera en mise en place (uttalas "miz ån plass") innan du börjar tillaga maten. Dvs ta fram, mät upp, skala, hacka och organisera alla råvaror i vid din arbetsplats. Under själva tillagningen ska du inte behöva röra dig från spisen förutom när du tvättar händerna eller tömmer vattnet ur en mise en place.
6. Håll undanKaos i köket kommer förr eller senare att leda till kaos i huvudet på kocken. Håll rent under arbetets gång. Börja med en noggrann mise en place och städa undan det du inte behöver. Fortsätt sedan i samma anda så att du hela tiden kan ägna din uppmärksamhet åt nästa rätt i stället för åt röran i köket.
7. En ingrediens i tagetEn riktig kock tar sig tid att framkalla lager av smaker. Använd dina kunskaper och för att manipulera varje ingrediens så att den utvecklas maximalt i smak och konsistens innan du tillför nästa. Rosta kryddorna. Ugnsbaka grönsakerna. Stek tomatpurén. Svetta löken. Bryn köttet. Bränn av alkoholen. Och så vidare…
8. Bli bästa vän med salt och syraLär dig balansera smakerna i maten med hjälp av och (citronsaft, vinäger, med flera). För att komma i stämning, prova med några saltkorn på skivad tomat eller några droppar citron på en morotsstav…
|
9. Var inte rädd för saltDu behöver inte vara rädd för skrämselpropagandan, för maten du lagar själv från grunden med fina råvaror kommer aldrig bli lika salt som den du köper färdiglagad. Ingen maträtt ska smaka ”salt”, men tryck till med salt för att lyfta smakerna.
10. Glöm inte textur och munkänslaMunnen är inte bara utrustad för att njuta av smaker, utan också för att uppskatta konsistenser, texturer och temperaturer: Krispig sallad mot krämig ost, frasig potatis mot len bearnaise, kall glass mot het choklad…
11. Använd termometerDet är häftigt om du övat så mycket att du kan höfta till det med grönsaker, bröd, såser, fisk, kött och desserter. Men allt som händer i köket handlar om kemi och fysik och med en sekundtermometer kommer du att få råvarorna exakt dit du vill ha dem.
12. Använd riktigt salt och nymald pepparInvestera i fint havssalt utan tillsatt jod. (Investera gärna i flingsalt också – där poängen är att tillsätta det sent så att matgästerna får njuta sensationen av de salta kristallerna i munnen.) Och använd alltid nymalen peppar – som bjuder på helt andra smakdimensioner än färdigmald peppar.
|