Allt om din kökshandduk
Den ska vara ren och torrEn släng ska vara ren och torr och finnas vid din sida oavsett var du befinner dig eller vad du uträttar i köket. Många TV-kockar har slängen över ena axeln, men Per Renhed – före detta kock på bland annat F12 i Stockholm – blev till slut sned i ryggen av den här vanan. Klok av erfarenheten rekommenderar han att du byter axel då och då.
|
Ingen kock använder någonsin en grillvante. |
|
Helst en vit slängSlängen ska inte vara mönstrad eller färgad, för det ska vara lätt att upptäcka fläckar och föremål. Väven ska vara greppvänlig och fast och den ska inte bli "noppig" efter upprepade tvättar. Slängen SKA tvättas många gånger för att maximera uppsugningsförmågan.
Kökets mest mångsidiga redskapDin släng har fler funktioner än något annat verktyg i ett kök. Den kan använda till allt från att torka rent till att rädda liv. Den stoppar blod och fungerar utmärkt som bandage och genom att göra en ispåse av den kan du kyla blåmärken och brännskador.
Slängen som stänkskyddNär du knäcker skaldjur, till exempel. Och som skydd för händerna när du öppnar ostron.
För att greppaSlängen ger ett stadigare grepp om det mesta som är varmt, kallt vasst eller halt.
Improviserat förklädeDu ska vara lika ren och snygg som ditt kök. Använd slängen för att täcka generande fläckar på förklädet.
|
Slängen är bästa iskrossenGör en påse med is av slängen och däng den i bordet, eller bearbeta med en stekpanna. Fungerar även med nötter.
Byt släng oftaEn smutsig släng ska inte komma i närheten av mat och en fuktig släng isolerar inte mot värme. Att ha en ren och torr släng säger något om dig och ditt kök.
Mer hygienisk än disktrasanMed en bunt slängar som du byter och tvättar regelbundet får du bättre hygien i köket. Ett betydligt fräschare – och proffsigare – alternativ till disktrasan.
|