Professional Secrets
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss

PS PRAT om mat

En blogg om att lyckas med mat, matlagning och matkultur.

Bästa receptet på klassiska kåldolmar

1/13/2021

0 Kommentarer

 
Kåldolmar är en ursvensk klassiker – med sitt ursprung i Turkiska vinbladsdolmar...

Kåldomar är bästa husmanskosten
Att laga kåldolmar är ett riktigt pyssel men väl värt det. Orkar du inte göra dolmar på hela kålhuvudet så passa på och gör kålpudding på det som blir kvar. Färsreceptet nedan funkar lika bra till båda rätterna. 

Kåldolmar med ris eller potatis
I många recept så ingår kokt ris i köttfärssmeten. Det kan ersättas med kokt potatis och kål som blandas i smeten. Det gör konsistensen som allra godast.

Viktigt när du gör kåldolmar:
Ringla lite extra sirap på dolmarna för att få den riktigt goda, karamelliserade smaken. Vitkålen kan bytas mot spetskål eller savojkål.

Recept på kåldolmar
1 vitkålshuvud
500 g viltfärs, 300 g fläskfärs
1 kokt kall potatis
2 dl mjölk
1 dl ströbröd
2 ägg
1 msk soja
2 msk ljus sirap till smeten + extra att ringla över dolmarna
2 msk koncentrerad viltfond
salt & peppar
smör 
buljong

Gör så här:
  • Skär ut stocken ur kålhuvudet och koka det i lättsaltat vatten tills du kan lossa bladen. "Filéa bort" så mycket du kan av de hårda mittnerverna utan att skära sönder bladen.
  • Skala och finhacka löken och lite av kålresterna. Stek dem gyllenbruna i smör.
  • Blanda mjölk, ströbröd, pressad potatis och den stekta lök- och kålblandningen. Låt svälla i ca 10 min.
  • Blanda smeten med färsen, äggen, sojan, sirapen och fonden. Salta och peppra.
  • Klicka ut lite av smeten på varje kålblad och rulla ihop dem till täta dolmar och lägg dem i en smord form. Pensla dolmarna med smält smör, ringla över sirap och krydda med salt & peppar.
  • Grädda i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter eller tills de fått fin färg.
  • Sänk värmen i ugnen till 150 grader. Koka upp och slå över tillräckligt med buljong så att den nästan täcker dolmarna och bräsera i ugnen i ytterligare 30 minuter. Ös dolmarna med buljongen emellanåt.
  • Buljongen använder du sedan till att göra en riktigt god gräddsås.
​
Till PS och kålguiden
Bild
0 Kommentarer



Lämna ett svar.

Kockens viktigaste redskap

Kökspincett
Köksredskap
Kökstermometer
Kökstermometer
Kolstålspanna
Kolstålspannor
Sauteuse
Sauteuse
Mise en place-skålar
Mise en place-skålar
Blandskålar
Blandskålar
Kökssläng
Kökssläng
Ugnsvante
Skydd
Shoppingbag
Shoppingbag
Kastrull med vit bakgrund
Kastruller

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och
    ​
    få 12% rabatt på hela ditt första köp!* 

Prenumerera på nyhetsbrev
butik
*går ej att kombinera med andra erbjudanden.
Två kockar som lagar mat
Entrecôte
Allt om kött
Lax på isbädd
Allt om fisk
Tillagad bit viltkött
Allt om vilt
Rotfrukter
Allt om grönsaker
röda alger
Allt om alger och sjögräs
Två kockar lagar mat
Kökets grunder
Paj med bär
Allt om dessert
Löskokt ägg
Allt om ägg
Se alla våra omdömen på
Trustpilot

Professional Secrets
© 2022 Opexi AB, All rights reserved 
Org nr: 556777-4897
  • Kockar i vårt nätverk​​
  • ​Press
  • Fraktpolicy
  • ​Återbetalningspolicy​

  • Användarvillkor


  • Hitta återförsäljare
  • Bli återförsäljare
  • PS Manifest
  • Registrera ​​produkt
  • Kontakta oss
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss