PS PRAT om mat
En blogg om att lyckas med mat, matlagning och matkultur.
Står du där med en bit kött, gästerna kommer om några timmar och du har en föraning om att det här inte kommer att bli den succé vid grillen som du hade räknat med? Vad gör man då för att – bokstavligt talat – lösa biffen?
Svaret är enkelt: Kiwi. Gärna omogen. Papaya, ananas funkar också alldeles utmärkt. Och med tanke på att de som säljs i butikerna tenderar att vara långt ifrån mogna så lämpar de sig fantastiskt för att ordna mörningsprocessen. Vad det handlar om är att enzymer i frukterna bryter ner proteinet i köttet betydligt snabbare än den naturliga mörningen. I kiwi heter det actinidin, i papaya papain medan man i ananas hittar det starkaste av dem alla - bromelin. (Det är det som gör att det känns som att det sticker i munnen om man suger på en bit ananas.) Även ingefära innehåller ett enzym som mörar köttet – varför man ska vara försiktig med att använda för mycket i marinader. Men en liten varning: Själva mörningen blir inte lika jämn som vid en långsam process – och processen från trött kött till mos kan gå snabbt. Tar man det i rätt ögonblick har man ett toppenresultat, men övermörar man det är det bara att slänga. Hittat en kiwi? Gör då så här: - Skär köttet i centimetertjocka bitar max. Gärna tunnare. - Ta en kiwi i handen, mosa den och gnid in köttet. - Krydda upp som du brukar, vänta två minuter och lägg därefter på grillen. - Vad som nu händer är att köttet snabbmöras utan att bli mosigt och situationen är räddad. Läs mer om att förbereda kött. Kommentarerna är stängda.
|
*går ej att kombinera med andra erbjudanden.
|
![]() |
© 2022 Opexi AB, All rights reserved
Org nr: 556777-4897 |