Professional Secrets
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss

PS PRAT om mat

En blogg om att lyckas med mat, matlagning och matkultur.

Curd på blodapelsin

1/5/2021

 
​En curd är juice av frukt eller bär som man blandar med ägg och socker för att sedan över vattenbad få stelna samman till krämig konsistens. Därefter brer man man den på en smörgås, fyller en tårta med den, trycker i den cupcakes eller vispar den med cream cheese och florsocker för att få en riktigt bra frosting.

Nu när det äntligen är blodapelsinsäsong är det här en av de saker jag inte kan låta bli att göra så fort de riktigt röda godingarna anländer från Sicilien. 

Hetsa inte när du gör curd. Är du modig så skippar du vattenbadet och tillreder den direkt på plattan, men gör det då försiktigt för blir äggen för varma står du med en äggstanning framför dig. Rör ordentligt, hela tiden men vispa inte. Glöm inte att den stelnar ordentligt när den kyls ner så bli inte orolig över konsistensen. 

Använd ekologiska blodapelsiner och då inte bara för att de är producerade på ett sätt som är schysstare för både natur och de som arbetar på fälten, utan även för att smaken blir så mycket bättre.

Nu, slut på pekpinnarna och dags att börja röra i bunken.

Blodapelsincurd

Tid: En timme, på en höft.

150 g (1 1/2 dl) juice av blodapelsin (2-3 st) 
30 g (2 msk) pressad citron 2 ägg 
2 äggulor
200 g strösocker
90 g smör

1. Fyll en stor kastrull med vatten och hetta upp tills det sjuder. Sänk värmen men låt den stå kvar på plattan.

2. Pressa blodapelsinerna samt citronen. Häll saften i ett metallskål eller en kastrull.
3. Tillsätt ägg och socker till saften. Vispa en gång, ordentligt, så att allt blandas.

4. Placera bunken eller kastrullen över vattenbadet och rör med en träslev sakta 

5. När curden börjar bli varm och stelna till en aning man man se hur det uppstår några småklumpar av äggvita. Eftersom man varken vill ha med det eller skal i slutprodukten brukar jag ta en finmaskig sil och hälla curden igenom. Därefter häller man tillbaka den i kastrullen och återför till vattenbadet.
6. Skär smöret i tärningar och ha ner i curden. Fortsätter röra så att det löser sig och blandas ordentligt.

7. Efter cirka tio minuter märker man att en stelnar till och tar man upp träsleven ur curden ligger det kvar ett lager på baksidan. Drar man ett finger genom det som är kvar på skeden märken man att spåret efter fingret blir kvar. Då är den klar.

8. Häll upp på en ordentligt rengjord glasburk och ställ in i kylen så den stelnar. Klarar sig minst en vecka i kylen men är oftast uppäten innan.

Tips:

- Testa även att ha i finrivet skal av clementin, apelsin eller citron (försvinner när man silar curden).

- Clementincurd är fantastiskt gott, för att inte tala om pomerans. Använd samma proportioner som i receptet ovan.
Bild

Kommentarerna är stängda.

Kockens viktigaste redskap

Kökspincett
Köksredskap
Kökstermometer
Kökstermometer
Kolstålspanna
Kolstålspannor
Sauteuse
Sauteuse
Mise en place-skålar
Mise en place-skålar
Blandskålar
Blandskålar
Kökssläng
Kökssläng
Ugnsvante
Skydd
Shoppingbag
Shoppingbag
Kastrull med vit bakgrund
Kastruller

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och
    ​
    få 12% rabatt på hela ditt första köp!* 

Prenumerera på nyhetsbrev
butik
*går ej att kombinera med andra erbjudanden.
Två kockar som lagar mat
Entrecôte
Allt om kött
Lax på isbädd
Allt om fisk
Tillagad bit viltkött
Allt om vilt
Rotfrukter
Allt om grönsaker
röda alger
Allt om alger och sjögräs
Två kockar lagar mat
Kökets grunder
Paj med bär
Allt om dessert
Löskokt ägg
Allt om ägg
Se alla våra omdömen på
Trustpilot

Professional Secrets
© 2022 Opexi AB, All rights reserved 
Org nr: 556777-4897
  • Kockar i vårt nätverk​​
  • ​Press
  • Fraktpolicy
  • ​Återbetalningspolicy​

  • Användarvillkor


  • Hitta återförsäljare
  • Bli återförsäljare
  • PS Manifest
  • Registrera ​​produkt
  • Kontakta oss
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss