Professional Secrets
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss

PS PRAT om mat

En blogg om att lyckas med mat, matlagning och matkultur.

Färska örter - en riktig smakförhöjare

1/13/2021

0 Kommentarer

 
​Mångsidiga och användbara
Örter passar till det mesta i köket - förrätter, varmrätter, efterrätter, bakverk och drinkar - och alla har ni säkert era egna favoriter. Nu när de är som finast använder jag örter i köket så gott som dagligen. Jag strör dem direkt över maten, har dem i kalla såser, pesto, marinader och dressingar. Dekorerar efterätter och smaksätter bröd...listan kan göras lång. Den här helgen passade jag på att göra en massa olika kryddsmör.

Färdiga kryddsmör är toppen att ha på lut i frysen inför sommarens grillkvällar. Oftast så improviserar jag bara och rör ihop lite olika varianter med örter, vitlök, chili, salt och peppar. Ibland petar jag i lite gräslöksblommor eller ringblomsblad, mest för den snygga färgen. När smöret är färdigt och har stelnat i kylen så skär jag upp det i skivor och fryser in dem i plastpåsar. Då är det bara att ta fram en lagom mängd strax innan vi ska äta. Nytt för i år blev ett smör med Bea-smak. Riktigt gott till en grillad biff!

Dragonvinäger
Jag måste även passa på att slå ett extra slag för dragon som är jättegod att lägga in i vinäger. Skär bara av några kvistar och stoppa ner i en glasflaska eller en burk. Fyll på med vitvinsvinäger och sätt på locket. Låt stå i några dagar, veckor eller månader....den blir bara godare. En klassiker till Bearnaisesås eller i smöret som ni får receptet på här och nu.

Bearnaisesmör
Ingredienser:

2 msk finhackad schalottenlök
3 msk dragonvinäger (eller vitvinsvinäger) samt 2 msk vatten
2 krm salt
1 krm vitpeppar
2 äggulor
150 gram mjukt smör
2 msk finhackad persilja
2-3 msk finhackad dragon 
Gör så här

Skiva upp smöret i småbitar, låt det stå framme och mjukna.
Lägg löken i en kastrull med vinäger, vatten, salt och vitpeppar. 
Koka ner några minuter tills nästan all vinäger kokat in i löken. 
Rör i dragon. Sätt åt sidan att svalna något. 
Tillsätt smöret och äggulorna till lökblandningen och rör till ett luftigt smör. 
Tillsätt persilja och smaka av med mer vinäger, salt och vitpeppar. 
Lägg smöret och forma det till en rulle i smörpapper, gladpack eller spritsa ut det. 
Låt smöret stelna i kyl eller frys.
Odla det örter du gillar
Att odla egna örter är lätt och tacksamt. De behöver inte mycket skötsel och passar både i krukor,  rabatten, pallkragar och trädgårdslandet. De flesta sorter trivs även bra inomhus på fönsterbrädan så det finns ingen anledning att inte odla - har jag skrivit det förrut?! De vill helst stå på en ljus och varm plats och för din egen skull så underlättar det om du placerar dem nära köket. 

På min lilla täppa växer det bland annat vanlig- och kinesisk gräslök, olika sorters timjan, grekisk oregano och kungsmynta, dragon, krus- och slätbladig persilja, dill och citronmeliss. Basilika, rosmarin och koriander odlar jag i kruka. En del är fleråriga och vissa sår jag nytt av varje år. 

Spara sommaren på burk
Odlar du egna örter och har ett överflöd så kan du spara dem på burk. Örter ska skördas i torrt väder och inte för tidigt på morgonen när daggen ligger kvar. Bind bara ihop dem till små buketter och häng upp och ner och torka på en torr, varm och mörk plats. Sedan kan de smulas ner och sparas i lufttäta burkar. Örter som passar bra att torka är t ex: oregano, timjan, rosmarin, salvia, mynta och dragon. Vissa sorter passar bättre att frysa som basilika, dill, persilja och gräslök.
Bild
0 Kommentarer



Lämna ett svar.

Kockens viktigaste redskap

Kökspincett
Köksredskap
Kökstermometer
Kökstermometer
Kolstålspanna
Kolstålspannor
Sauteuse
Sauteuse
Mise en place-skålar
Mise en place-skålar
Blandskålar
Blandskålar
Kökssläng
Kökssläng
Ugnsvante
Skydd
Shoppingbag
Shoppingbag
Kastrull med vit bakgrund
Kastruller

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och
    ​
    få 12% rabatt på hela ditt första köp!* 

Prenumerera på nyhetsbrev
butik
*går ej att kombinera med andra erbjudanden.
Två kockar som lagar mat
Entrecôte
Allt om kött
Lax på isbädd
Allt om fisk
Tillagad bit viltkött
Allt om vilt
Rotfrukter
Allt om grönsaker
röda alger
Allt om alger och sjögräs
Två kockar lagar mat
Kökets grunder
Paj med bär
Allt om dessert
Löskokt ägg
Allt om ägg
Se alla våra omdömen på
Trustpilot

Professional Secrets
© 2022 Opexi AB, All rights reserved 
Org nr: 556777-4897
  • Kockar i vårt nätverk​
  • Meals for schools​
  • ​Scrap Heap
  • ​Press
  • Fraktpolicy
  • ​Återbetalningspolicy​

  • Användarvillkor


  • Om oss 
  • Hitta återförsäljare
  • Bli återförsäljare
  • PS Manifest
  • Registrera ​​produkt
  • Kontakta oss
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss