Professional Secrets
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss

PS PRAT om mat

En blogg om att lyckas med mat, matlagning och matkultur.

Frysta bär är bra!

1/13/2021

0 Kommentarer

 
Frysta bär håller länge
Under säsong plockar jag en hel del jordgubbar, blåbär och hallon trädgården och i skogarna runt i kring där jag bor. De kokas till sylt och saft men den största delen av skörden stoppar jag i frysen för att ha tillgång till fina bär året om. Nästan alla bär går bra bra att frysa. I de flesta rekommendationer så står det att frysta bär håller i ett år men jag skulle vilja påstå att de håller sig fina mycket längre än så, förutsatt att temperaturen i frysen är på minst -18 °C. Jag har svårt att tro att äldre bär kan bli farliga att äta utan snarare att de tappar i smak och att vitaminer, färg och konsistens förändras med tiden och till slut blir de frystorkade. Mjuka bär, som tex hallon, brukar jag sockra lite lätt innan infrysning som skydd mot oxidationen och som alltid när det gäller mat och utgångsdatum - använd sunt förnuft.

Gör en vacker smoothie
Frysta bär funkar bra i bakverk, till soppa, kräm eller olika efterrätter men oftast så gör jag smoothies på dem. Smoothies är ju inte någon nyhet i matvärlden direkt och du har säkert redan testat olika varianter. Men lägger du tid på att göra dem lite fina och personliga? Skippa recepten och använd din kreativitet. Mixa, blanda och testa dig fram till smaker och konsistenser som du gillar och lägg lite extra möda på dekorationen. Det gamla talesättet att man äter med ögonen stämmer bättre än man kan tro. Det vi ser med ögat påverkar vad och hur vi äter och vacker, färgrik mat smakar bättre. 

Jag använder oftast en yoghurt som bas och för att få min smoothie lite tjock, krämig och mättande så mixar jag i avokado, ett rått ägg eller några (över)mogna bananbitar som jag tidigare har skivat upp och slängt in i frysen. Jag smaksätter med med mina jordgubbar, blåbär och hallon, kanske lite spenat, kakao eller någon frukt som jag har hemma. Odlar och plockar du inte egna bär så finns det ett bra urval i butikernas frysdiskar. Både frukt och bär får gärna vara lite halvfrusna när de mixas och har du en riktigt stark och bra mixer behöver de inte tina alls. Slå upp din smoothie i en skål eller ett glas och sedan är det bara att gå loss och pynta med fina frukter, bär, frön, nötter, gryn, kokos mm. 
​
Bara fantasin sätter gränser.
Bild
0 Kommentarer



Lämna ett svar.

Kockens viktigaste redskap

Kökspincett
Köksredskap
Kökstermometer
Kökstermometer
Kolstålspanna
Kolstålspannor
Sauteuse
Sauteuse
Mise en place-skålar
Mise en place-skålar
Blandskålar
Blandskålar
Kökssläng
Kökssläng
Ugnsvante
Skydd
Shoppingbag
Shoppingbag
Kastrull med vit bakgrund
Kastruller

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och
    ​
    få 12% rabatt på hela ditt första köp!* 

Prenumerera på nyhetsbrev
butik
*går ej att kombinera med andra erbjudanden.
Två kockar som lagar mat
Entrecôte
Allt om kött
Lax på isbädd
Allt om fisk
Tillagad bit viltkött
Allt om vilt
Rotfrukter
Allt om grönsaker
röda alger
Allt om alger och sjögräs
Två kockar lagar mat
Kökets grunder
Paj med bär
Allt om dessert
Löskokt ägg
Allt om ägg
Se alla våra omdömen på
Trustpilot

Professional Secrets
© 2022 Opexi AB, All rights reserved 
Org nr: 556777-4897
  • Kockar i vårt nätverk​​
  • ​Press
  • Fraktpolicy
  • ​Återbetalningspolicy​

  • Användarvillkor


  • Hitta återförsäljare
  • Bli återförsäljare
  • PS Manifest
  • Registrera ​​produkt
  • Kontakta oss
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss