Professional Secrets
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss

PS PRAT om mat

En blogg om att lyckas med mat, matlagning och matkultur.

Grönt är skönt!

1/13/2021

0 Kommentarer

 
​Vegetariskt i veckan
I takt med att mitt odlar- och matlagningsintresse ökar så äter jag allt mindre kött. Jag försöker planera våra måltider efter de grönsaker som jag har att tillgå istället för att börja med det animaliska. Sedan en tid tillbaka så försöker vi till och med att äta helt vegetariskt ett par dagar i veckan till min mans stora förtret. Eftersom han jagar och är köttätare av stora mått så krävs det lite lirkande ibland och det kan sitta ganska långt inne med ett erkännande, men oftast tycker han att det jag lagar är väldigt gott. Kanske har jag en fördel av att han har svårt för att plocka ut och känna specifika smaker. Han kategoriserar mat som god eller inte god rätt och slätt.

Tänk konsistens och struktur
Vegetarisk matlagning är inte kärnfysik men är man inte van så kan man behöva lite tips och inspiration. En liten knuff i rätt riktning helt enkelt. Eftersom vegotrenden har varit ganska stark i flera år nu så finns det massor av bra tips att få från olika sociala medier, böcker och tidningar. Våga experimentera och prova nya grönsaker, tänk i färg, konsistens och struktur. Använd mycket kryddor och örter och släpp tanken att den gröna maten måste efterlikna klassiska kötträtter. Och vill du inte ta bort det animaliska helt från din måltid så gör du inte det. Mat är till för att njutas och ska därförför anpassas till den som ska äta. Men vi mår alla bra av lite mer grönt på tallriken.

Mättande vegetarisk skördegryta
Idag delar jag med mig av ett recept på en värmande och mättande skördegryta. Den är perfekt nu när det finns så många fina, svenska grönsaker i säsong. Ett recept som kan anpassas efter det som finns hemma eller det man tycker om. Lägg till, ta bort. Gör som du vill. Jag lovar att det blir bra oavsett. Den här grytan kan du servera både till en vegetarian eller vegan och för den som vill äta kött, fågel eller fisk så går det jättebra att servera det som ett tillbehör. Ett extra plus är att grytan även kan göras helt mjölk- och glutenfri. Receptet är lite tillhöftat, jag lagar alltid grytan lite på känn och smakar mig fram.

Skördegryta
Ingredienser:
olivolja
1 gul lök
2-3 morötter
2 sellerstjälkar
1 liten squash
1 röd paprika
1 näve gröna bönor
1-2 vitlöksklyftor
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
2 burkar krossade tomater
1 burk kikärtor
1 burk stora vita bönor
2 dl quinoa (eller bulgur)
1 liter vatten
4 tärningar grönsaksbuljong
några nävar strimlad kål och mangold
2 lagerblad
1 msk hackad persilja
salt & peppar
färsk eller torkad chili, Sriracha eller liknande för lite sting
ev. en nypa socker för att lyfta tomatsmaken

Gör så här:
Finhacka löken, slanta morötterna och sellerin. Tärna squashen, paprikan och dela bönorna i mindre bitar. Fräs lök, morot och selleri i olivolja tilsl de börjar mjukna. Tillsätt squash, paprika, gröna bönor, pressad vitlök och stek några minuter till. Häll i vatten, tillsätt buljong, lagerblad, de krossade tomaterna, rosmarin, timjan, socker, salt & peppar. Koka upp och dra sedan ner på värmen och låt puttra under lock i ca 15 min. Tillsätt quinoan och koka en något kortare tid än det som står på förpackningen. Blanda till sist i de vita bönorna, kikärtorna, kålen och persiljan. Koka ca 5 minuter till så att kålen mjuknar.
Bild
0 Kommentarer



Lämna ett svar.

Kockens viktigaste redskap

Kökspincett
Köksredskap
Kökstermometer
Kökstermometer
Kolstålspanna
Kolstålspannor
Sauteuse
Sauteuse
Mise en place-skålar
Mise en place-skålar
Blandskålar
Blandskålar
Kökssläng
Kökssläng
Ugnsvante
Skydd
Shoppingbag
Shoppingbag
Kastrull med vit bakgrund
Kastruller

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och
    ​
    få 12% rabatt på hela ditt första köp!* 

Prenumerera på nyhetsbrev
butik
*går ej att kombinera med andra erbjudanden.
Två kockar som lagar mat
Entrecôte
Allt om kött
Lax på isbädd
Allt om fisk
Tillagad bit viltkött
Allt om vilt
Rotfrukter
Allt om grönsaker
röda alger
Allt om alger och sjögräs
Två kockar lagar mat
Kökets grunder
Paj med bär
Allt om dessert
Löskokt ägg
Allt om ägg
Se alla våra omdömen på
Trustpilot

Professional Secrets
© 2022 Opexi AB, All rights reserved 
Org nr: 556777-4897
  • Kockar i vårt nätverk​
  • Meals for schools​
  • ​Scrap Heap
  • ​Press
  • Fraktpolicy
  • ​Återbetalningspolicy​

  • Användarvillkor


  • Om oss 
  • Hitta återförsäljare
  • Bli återförsäljare
  • PS Manifest
  • Registrera ​​produkt
  • Kontakta oss
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss