Professional Secrets
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss

PS PRAT om mat

En blogg om att lyckas med mat, matlagning och matkultur.

Örternas konung

1/14/2021

0 Kommentarer

 
​Dragon finns i flera varianter, fransk, rysk och mexikansk. Den ryska frösås och växer sig stor och frodig men är ganska smaklös. Den mexikanska har jag ingen erfarenhet av men den franska är en riktig favorit. 

Fransk dragon
Plantan är mycket mindre än den ryska, rätt tanig och lite sirlig i sitt växtsätt med långa lansettformade blad. Plantan måste delas eller sticklingförökas men i gengäld så har den massor av smak. Det vanliga är att köpa dragon torkad på burk. Att torka den själv så att den bibehåller sin fina arom tycker jag kan vara lite svårt. Ibland blir den som hö och tappar all sin fina smak. Så jag använder den oftast färsk och finhackad tillsammans med andra örter i kalla såser och dressingar. Men allra bäst blir den inlagd i vinäger. Dragonvinäger och inlagd dragon, estragon, är plättlätt att göra och blir bara bättre med tiden. 

Så gör du dragonvinäger  
Stoppa bara ner ett par fina kvistar i en flaska och fyll på med vinäger. Låt stå i ett par veckor. Kvistarna kan därefter vara kvar i flaskan. De behöver inte silas eller plockas bort eftersom de ger mer och mer smak åt vinägern vart efter.

Estragon på burk
Repa av blad och packa dem tätt, tätt i en burk. Slå över vinäger och precis som med dragonvinägern så ska de gärna stå och dra länge. Här använder du främst bladen men såklart så kastar man inte bort vinägern som blir än mer smaksatt och koncentrerad. Estragon är ganska dyrt att köpa så det är riktigt lönsamt att odla dragon och göra sin egen inläggning.

Vilken vinäger?
Det vanliga är att använda någon form av vitvinsvinäger till inläggningarna. Men rödvinsvinäger och äppelcidervinäger funkar lika bra och i år testar jag att lägga in dem i risvinäger.

Hur länge håller dragonvinäger?
Låt alltså inläggningarna stå i ett par veckor men om du har tålamod så blir de bara bättre och mer smakrika med tiden och har lång hållbarhet så länge som vinägern täcker dragonen. Jag har flaskor och burkar som stått i över ett år utan problem. 

Funkar till det mesta
Det klassiska sättet att använda estragon och vinägern är såklart i en bearnaise eller dressing. Men de passar både till kött, fisk, kyckling, ägg, grönsaker och i kryddsmör. Jag har även lite dragon till mina kantareller för att lyfta smaken lite extra. 
Bild
0 Kommentarer



Lämna ett svar.

Kockens viktigaste redskap

Kökspincett
Köksredskap
Kökstermometer
Kökstermometer
Kolstålspanna
Kolstålspannor
Sauteuse
Sauteuse
Mise en place-skålar
Mise en place-skålar
Blandskålar
Blandskålar
Kökssläng
Kökssläng
Ugnsvante
Skydd
Shoppingbag
Shoppingbag
Kastrull med vit bakgrund
Kastruller

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och
    ​
    få 12% rabatt på hela ditt första köp!* 

Prenumerera på nyhetsbrev
butik
*går ej att kombinera med andra erbjudanden.
Två kockar som lagar mat
Entrecôte
Allt om kött
Lax på isbädd
Allt om fisk
Tillagad bit viltkött
Allt om vilt
Rotfrukter
Allt om grönsaker
röda alger
Allt om alger och sjögräs
Två kockar lagar mat
Kökets grunder
Paj med bär
Allt om dessert
Löskokt ägg
Allt om ägg
Se alla våra omdömen på
Trustpilot

Professional Secrets
© 2022 Opexi AB, All rights reserved 
Org nr: 556777-4897
  • Kockar i vårt nätverk​
  • Meals for schools​
  • ​Scrap Heap
  • ​Press
  • Fraktpolicy
  • ​Återbetalningspolicy​

  • Användarvillkor


  • Om oss 
  • Hitta återförsäljare
  • Bli återförsäljare
  • PS Manifest
  • Registrera ​​produkt
  • Kontakta oss
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss