Professional Secrets
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss

PS PRAT om mat

En blogg om att lyckas med mat, matlagning och matkultur.

Roten till allt det goda

1/13/2021

0 Kommentarer

 
Morötter i olika skepnader
Den "vanliga" moroten är orange till färgen med en konisk form. Men den kan vara både rund och cylindrisk, vit, gul, röd och lila. Det är främst sorten som avgör hur moroten smakar, därefter är det vädret men även hur de odlats och hanterats. Även om morötterna i affärernas påsar oftast ser likadana ut året om så är det olika sorter som vi köper. Läs mer om moroten här.

Morot ingen lätt rot
Själv så misslyckas jag oftast med morötter i mina odlingar. Den är faktiskt inte så lättodlad som många tror. Jorden är viktig och den växer bäst i mullhaltig sandjord. Det är viktigt att jorden är lucker och lätt och utan stenar och jordklumpar så att morötterna kan växa sig långa och raka. Jag har tung lerjord full med stenar och gammalt gårdsgrus så mina morötter uppstår oftast i skepnaden som bläckfiskar med många rotspetsar.

Jag har även problem med morotsflugans larver som gnager en massa gångar i roten även om jag täcker dem med väv och byter växtplats varje år. Morötter växer dessutom långsammare än ogräset så det krävs mycket rensning vilket inte tilltalar mig så värst mycket. Så till största del så äter vi köpta morötter här hemma. Och det gör då rakt ingenting för man behöver inte lyckas med allt i sina odlingar. 

Minska svinnet
Man kan äta hela moroten, det är matsmart och dessutom ekonomiskt. I morotens yttre lager finns det massor av nyttigheter bla antioxidanter och karotener som kroppen omvandlar till A-vitamin så skala inte moroten utan skrubba den ren i stället. Om du odlar själv eller köper knippmorötter så kasta inte blasten i soptunnan, för även den är fullt ätbar och innehåller bla K-vitamin, kalium och klorofyll. Använd blasten i sallader, i juicer eller pesto.

Rå eller tillagad
Att knapra på en rå morot är toppen för tänderna och att riva ned den i sallader eller stoppa den i juicemaskinen är också bra alternativ. Lätt kokta morötter är en klassiker men min favorit är att rosta dem i ugnen. Då kommer smakerna fram på ett fantastiskt sätt, blir djupare och sötare och moroten får dessutom en härlig konsistens.

Så rostar du morot
Ringla bara över lite olja och smaksätt med salt och peppar. Förstärk gärna smakerna med en extra krydda som ingefära, saffran, kummin, gurkmeja eller olika örter. Även citrusfrukter, honung och balsamvinäger lyfter fram morotssmaken. Kör dem inte för länge i ugnen bara så du bibehåller ett litet tuggmotstånd. De ugnsrostade morötterna är sedan goda att äta som de är, varma eller kalla eller så toppar du dem med en god dressing eller pesto. 

Varm morotssallad med linser
Här får du ett tips på en rustik och okomplicerad morotsmiddag - "i det enkla bor oftast det goda" som Ernst Kirchsteiger uttrycker det så bra. 

Skrubba och halvera morötterna. Pensla dem med olivolja och lägg dem på ett bakplåtspapper.
Krydda ordentligt med salt, peppar, gurkmeja och kummin.
Kör dem i ugnen på 200 grader i ca 30-40 min.
Koka belugalinser enligt anvisningen på förpackningen, gärna i grönsaksbuljong.
Dressa linserna med en vinägrett (1 del vinäger, 3 delar olja, salt & peppar, färska örter) och blanda i lite skivad rå lök.
Blanda morötterna med linserna och servera dem med en kall sås på fetaost och creme fraiche och smula över lite extra fetaost.
Till den varma salladen serverade jag älgfärsbiffar 

Älgfärsbiffar
400g älgfärs
200g fläskfärs
1 gul lök, finhackad och stekt
10 krossade enbär
1dl öl (resten till kocken)
1 ägg
3 msk finhackad persilja
1,5 tsk salt
svartpeppar
smör att steka i
Bild
0 Kommentarer



Lämna ett svar.

Kockens viktigaste redskap

Kökspincett
Köksredskap
Kökstermometer
Kökstermometer
Kolstålspanna
Kolstålspannor
Sauteuse
Sauteuse
Mise en place-skålar
Mise en place-skålar
Blandskålar
Blandskålar
Kökssläng
Kökssläng
Ugnsvante
Skydd
Shoppingbag
Shoppingbag
Kastrull med vit bakgrund
Kastruller

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och
    ​
    få 12% rabatt på hela ditt första köp!* 

Prenumerera på nyhetsbrev
butik
*går ej att kombinera med andra erbjudanden.
Två kockar som lagar mat
Entrecôte
Allt om kött
Lax på isbädd
Allt om fisk
Tillagad bit viltkött
Allt om vilt
Rotfrukter
Allt om grönsaker
röda alger
Allt om alger och sjögräs
Två kockar lagar mat
Kökets grunder
Paj med bär
Allt om dessert
Löskokt ägg
Allt om ägg
Se alla våra omdömen på
Trustpilot

Professional Secrets
© 2022 Opexi AB, All rights reserved 
Org nr: 556777-4897
  • Kockar i vårt nätverk​
  • Meals for schools​
  • ​Scrap Heap
  • ​Press
  • Fraktpolicy
  • ​Återbetalningspolicy​

  • Användarvillkor


  • Om oss 
  • Hitta återförsäljare
  • Bli återförsäljare
  • PS Manifest
  • Registrera ​​produkt
  • Kontakta oss
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss