Professional Secrets
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss

PS PRAT om mat

En blogg om att lyckas med mat, matlagning och matkultur.

Tacos - Sveriges nationalrätt?!

1/13/2021

0 Kommentarer

 
​Svensk tex mex
Tex mex-produkter har funnits i Sverige sedan mitten av 80-talet men det var först på 90-talet som de slog igenom med dunder och brak. Idag har matbutikerna hela avdelningar och hyllrader fulla med alla tänkbara varianter av produkter, kryddmixer, tortillas, skal, chips, salsa och såser. Tacos eller tex mex är lätt att laga och kan varieras i det oändliga med kött, fågel, fisk, skaldjur och vego men det vanligaste i de svenska hemmen är köttfärs.

I vår familj så var en tacomiddag ett smart och enkelt sätt att få barnen att äta mycket grönt när de var små. På klassiskt tacomaner så hällde vi upp olika grönsaker, salsa och såser i små skålar så kunde alla plocka åt sig det som de vill ha och tyckte om. Oftast tog vi till affärernas halvfabrikat eftersom det skulle gå snabbt och smidigt efter en lång arbetsvecka. Inget fel i det, så länge alla var nöjda och det smakade gott.

Orginalet lagas från grunden
Men den tex mex mat vi äter är en försvenskad variant. Orginalet är en blandning av olika matinfluenser från Texas och Mexico och åts ursprungligen av fattiga Mexikanska arbetare och ansågs som sunkig skräpmat av andra. Maten såldes från enkla stånd eller rullande taco trucks. Nu har även matkulturen med de rullande vagnarna kommit till oss. 

Originalmaten, om man ska göra det "på riktigt", innebär matlagning från grunden. Inga halvfabrikat så långt ögat kan nå. Kött som ska koka länge för att bli mört och saftigt, tortillabröd som bakas på majs eller vetemjöl, salsor som hackas, mortlas och blandas av kocken likaså de olika kryddorna. De hårda tacoskalen, som för övrigt är snygga att servera i men rätt hopplösa att äta utan att de smulas sönder och maten kladdigt rinner ner efter handen, är sällsynta och mig veterligen så har de inte köttfärs till sina Burritos, Fajitas, Nachos, och Enchilads. 

Tips på snabblagat
Som sagt, man kan variera sin tex mex i det oändliga och nu för tiden, när barnen blivit stora och jag kan lägga mer tid i köket, så lagar jag allt oftare tex mex som mer liknar orginalet. En stor inspirationskälla är Jonas Crambys kokböcker som jag verkligen kan rekomendera. 

Eftersom jag har bra tillgång på viltkött blir det oftast olika varianter på carnitas och pulled pork (får nog anledning att återkomma här) men visst äter vi förtfarande den vanliga svenska köttfärstacosen. Ibland bryter vi av det vanliga taco-tugget med en het, tomatsmakande soppa med mycket bönor. En stor fördel med soppan är att den går snabbt att laga och de flesta ingredienserna är sådant som redan finns i skafferiet, konserver och kryddor. Alla typer av färs kan användas men hos oss blir det oftast på vildsvin eller älg. Jag gillar min soppa nästan som en gryta men om man vill ha den mer flytande så tillsätt bara mer vätska. Rör och smaka dig fram!

Taco-soppa
500 gr färs
1 fpk svarta bönor, sköljda 
1 fpk kidney bönor, sköljda
1 fpk krossade tomater
1 fpk passerade tomater
1 fpk majs
1 gul lök
1 färsk chili
1 röd paprika
taco-krydda se nedan (eller färdig mix)
5-10 dl köttbuljong
smör att steka i 
limesaft (valbart)
Gör så här:
Stek färsen med kryddorna och tillsätt sedan finhackad lök, chili och paprika. Stek en liten stund till så löken blir genomskinlig. Tillsätt tomat, bönor, majs, buljong och vatten. Koka i några minuter så att smakerna sätter sig. Smaka av med en skvätt lime om du vill. 

Servera gärna soppan med nacho-chips och toppa med tex koriander, crème fraich och/eller guacamole. Recept på guacamole hittar du här. 

Taco kryddmix
2 tsk spiskummin
2 tsk mald koriander
3 tsk paprikapulver
0,5 tsk lökpulver
0,5 tsk vitlökspulver
2 krm mald cayennepeppar
2 tsk oregano
0,5 tsk svartpeppar
1 tsk salt
Bild
0 Kommentarer



Lämna ett svar.

Kockens viktigaste redskap

Kökspincett
Köksredskap
Kökstermometer
Kökstermometer
Kolstålspanna
Kolstålspannor
Sauteuse
Sauteuse
Mise en place-skålar
Mise en place-skålar
Blandskålar
Blandskålar
Kökssläng
Kökssläng
Ugnsvante
Skydd
Shoppingbag
Shoppingbag
Kastrull med vit bakgrund
Kastruller

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och
    ​
    få 12% rabatt på hela ditt första köp!* 

Prenumerera på nyhetsbrev
butik
*går ej att kombinera med andra erbjudanden.
Två kockar som lagar mat
Entrecôte
Allt om kött
Lax på isbädd
Allt om fisk
Tillagad bit viltkött
Allt om vilt
Rotfrukter
Allt om grönsaker
röda alger
Allt om alger och sjögräs
Två kockar lagar mat
Kökets grunder
Paj med bär
Allt om dessert
Löskokt ägg
Allt om ägg
Se alla våra omdömen på
Trustpilot

Professional Secrets
© 2022 Opexi AB, All rights reserved 
Org nr: 556777-4897
  • Kockar i vårt nätverk​
  • Meals for schools​
  • ​Scrap Heap
  • ​Press
  • Fraktpolicy
  • ​Återbetalningspolicy​

  • Användarvillkor


  • Om oss 
  • Hitta återförsäljare
  • Bli återförsäljare
  • PS Manifest
  • Registrera ​​produkt
  • Kontakta oss
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss