Professional Secrets
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss

PS PRAT om mat

En blogg om att lyckas med mat, matlagning och matkultur.

Trädgårdsgodis

1/13/2021

0 Kommentarer

 
​Jag är löjligt förtjust i Jalapeño poppers så nu när jag äntligen odlar flera olika varianter av Jalapeño i år så måste jag ju försöka mig på att göra poppers. Det finns massor med olika recept på nätet men den stora utmaningen verkar vara att få paneringen att fästa på de glansiga chiliytorna.

En del recept tipsar om att doppa chilin i mjölk först och sedan mjöl, ägg och därefter ströbröd. I andra recept ska man doppa dem direkt i mjöl sedan i ägg och ströbröd. Låter jättekonstigt i mina öron. Både mjölk och mjöl måste ju rinna av chilin som vatten från en gås!? Så jag skippade helt sonika både mjöl och mjölk och doppade dem i ägg direkt, därefter ströbröd, ägg igen och därefter panko. Panko är en riktig favorit. Jag gillar verkligen den extra knapriga, krispigheten som det blir av panko.

Det blev ett riktigt bra resultat tillslut. Paneringen fastnade, blev krispig och bra men jag ska absolut fortsätta att testa mig fram för att hitta det optimala receptet. Kanske kan man blanda mjölk, ägg och vetemjöl till en smet som man doppar chilin i innan panering? Det skall jag testa nästa gång.

Jalapeño poppers
Till ca 10 st

Fyllning:
50g cream cheese
4 skivor plastad cheddarost (sådan som man har till hamburgare)
1 dl riven ost (jag hade Gouda hemma)
finhackad inlagd chili efter smak 
salt

Panering:
ägg
ströbröd
panko

neutral olja att fritera i

Gör så här:

Finfördela cheddarosten och den inlagda chilin. Rör ihop det med cream cheesen, riven ost och lite salt. 

Snitta upp chilifrukterna från toppen till botten och öppna dem försiktigt, skrapa ur frön och fästen. Fyll chilin med ostmassan och kläm ihop.

Dubbelpanera genom att doppa chilin i uppvispat ägg, ströbröd, ägg, panko.

Fritera några poppers i taget i olja (ca 180 grader) så de blir gyllenbruna. Jag har ingen fritös så jag använder en gjutjärnsgryta. Lägg dem på hushållspapper för att rinna av.

Rotfruktschips
Ett annat gott tips till fredagsmyset är att göra sina egna rotfruktschips. Mina favoriter är potatis och jordärtskocka men palsternacka, morot och rödbeta funkar också bra. Det vanligaste är att man friterar i olja vid ca 180 grader. Men ska du fritera grönsaker eller rotfrukter med mycket socker är det bra att hålla en något lägre temperatur på oljan för annars smakar det lätt bränt. Om du inte vill fritera går det bra att göra chips i ugnen. Även här kan man laborera lite med temperaturer och tid beroende på vilken typ av rotfrukt man använder och tjockleken på skivorna. Här beskriver jag kort två olika varianter av tillagning som jag testat med bra resultat.

Potatischips
Skala eller skölj och borsta potatisen. Skiva potatisen tunt på mandolin, pensla ett bakplåtspapper med olivolja, om man vill kan man gnugga in papperet med vitlök. Förvärm plåt och papper i 5 min i 180 grader. Lägg sedan ut potatisen på det varma papperet, salta och peppra. Baka i ca 10 min, vänd plåten och låt stå i ca 10 min till. Vänd därefter potatisskivorna och baka av det sista så de får fin färg, ca 5 min.

Jordärtskockschips
Skala eller skölj och borsta jordärtskockorna. Skiva skockorna tunnt på mandolin. Blötlägg dem ett par minuter i kallt vatten för att få bort stärkelsen och låt dem därefter torka helt mellan hushållspapper. Fritera lite i taget, lägger du i för många skivor på en gång så sänks temperaturen. Fritera tills skivorna är lätt gyllenbruna och försök gärna vända på dem någon gång under tiden. Ta upp chipsen med en hålslev och lägg dem på hushållspapper för att rinna av. Salta.
Bild
0 Kommentarer



Lämna ett svar.

Kockens viktigaste redskap

Kökspincett
Köksredskap
Kökstermometer
Kökstermometer
Kolstålspanna
Kolstålspannor
Sauteuse
Sauteuse
Mise en place-skålar
Mise en place-skålar
Blandskålar
Blandskålar
Kökssläng
Kökssläng
Ugnsvante
Skydd
Shoppingbag
Shoppingbag
Kastrull med vit bakgrund
Kastruller

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och
    ​
    få 12% rabatt på hela ditt första köp!* 

Prenumerera på nyhetsbrev
butik
*går ej att kombinera med andra erbjudanden.
Två kockar som lagar mat
Entrecôte
Allt om kött
Lax på isbädd
Allt om fisk
Tillagad bit viltkött
Allt om vilt
Rotfrukter
Allt om grönsaker
röda alger
Allt om alger och sjögräs
Två kockar lagar mat
Kökets grunder
Paj med bär
Allt om dessert
Löskokt ägg
Allt om ägg
Se alla våra omdömen på
Trustpilot

Professional Secrets
© 2022 Opexi AB, All rights reserved 
Org nr: 556777-4897
  • Kockar i vårt nätverk​
  • Meals for schools​
  • ​Scrap Heap
  • ​Press
  • Fraktpolicy
  • ​Återbetalningspolicy​

  • Användarvillkor


  • Om oss 
  • Hitta återförsäljare
  • Bli återförsäljare
  • PS Manifest
  • Registrera ​​produkt
  • Kontakta oss
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss