BraxenBraxen tillhör karpsläktet och känns igen på sin ryggpuckel och platta kropp. Stjärtfenan är kluven och kroppen skiftar i svart, silver och grönt och fjällen är stora. Den betraktas av många som skräpfisk, andra menar att större braxen kring ett kilo smakar utmärkt och passar till att koka in. Just inkokt braxen är klassisk – men bortglömd – svensk husmanskost.
Bra att veta
Braxen kan förväxlas med sina mindre kända släktingar Björkna, Faren och Vimma.
Hur lagar man braxen?Braxen fungerar i de flesta karprecept, men små fiskar kan bli en benig upplevelse. Fjälla fisken noggrant före kokning.
Braxen kan även ugnsstekas och smakar bäst från september till december när den har ätit upp sig. Köttet är vitt, magert och sönderfallande. Rätt innertemperatur braxenKlassiker - braxen
Kall inkokt braxen med pepparrotsgrädde.
|