Duka som ett proffs
Bjud in, bjud in, bjud in...Sinnebilden för ett dukat bord är förmodligen Nobelmiddagen och andra banketter, men frågan är om det är en särskilt bra sinnebild? En måltid ska vara varm och inkluderande och inbjudande, inte stram och fordrande. Gästen ska känna sig omfamnad och ledig.
|
|
Perfekt dukning är inte perfektDet är fint med porslin, bestick och glas som matchar varandra perfekt, men det kan också vara ganska tråkigt. Bryt gärna det inköpta och färdiga med något personligt, något från en resa, som du ärvt, som du gjort själv, som hör säsongen till, osv. Och ingen älskar raka linjer.
Duka för alla sinnenInte bara för syns skull, utan så många sinnen som möjligt ska få sitt under måltiden. Lär dig att tumma på dina material, känn efter hur mjuka, sträva, tunga, elastiska, smidiga och varma eller kalla de är. Hur känns servetten mellan tumme och pekfinger? Hur låter kniven mot stengodset? Duka med alla sinnen.
Känn dina materialPå Professional Secrets jobbar vi uteslutande med exklusiva och levande material och vi är förstås part i målet: Satsa på föremål gjorda i material som bara blir bättre och vackrare med tiden. Måltiden är evig och "slit och släng" hör inte hemma där.
Linne är för evigtLinne är lyxigt och avslappnat på samma gång och ett svårslaget material för dukar och servetter.
|
Duka för komfortTräsmak i baken och kyla kan också bli en – oönskad – del av måltidsupplevelsen. Underskatta inte kuddar och filtar.
Allt är tillåtet när du dukarVill du använda naturstenar? Gör det? Vill du använda mossa? Gör det. Vill du använda en naturligt skulpterad träbit och snäckskal som du hittade på stranden? Gör det. Ja, du förstår (men se först till att mossan och stockarna och snäckskalen är tomma på liv...).
Duka innovativtEtt placeringskort som går att äta, ett glas gjort av is, en servett som även är en present, dekorative krukor som är kryddor till maten, bröd som är en soppskål eller ett bestick, bordsdekoration som blir efterrätt eller en present, bröd som extraknäcker som skulpturer vid varje
assiett... ...men glöm aldrig matenDu ska duka för alla sinnen, du ska vara lekfull och allt är tillåtet, men du ska för den skull inte överrösta maten. Den aptitliga doften av enris lyfter fram julmaten, den kraftiga doften av hyacinter riskerar att dränka den
|