Fiskgratäng – tips och recept
Gratäng ger smak
Gratinering är en teknik som "förstorar" smaken, munkänslan och upplevelsen av mager vit fisk. Snåla inte med tillbehören (se grundrecept på fiskgratäng nedan) och inte heller med smakgivare, kryddor och fett.
|
|
Äggula för smak, form och färg
Det är de små detaljerna som gör det: Äggulas i potatissmeten ger både en djupare smak och en vackrare färg åt duchesse-moset i/runt din fiskgratäng.
Gör fiskgratäng i förväg
Oftast är det bara det sista momentet – ett antal minuter i en het ugn – som behöver ske när gästerna har anlänt, vilket gör fiskgratäng till en perfekt bjudrätt.
Gör egen fiskfondDen "fiskfond" du köper på flaska i butiken är inte värd namnet och helt enkelt inte god. Sjud istället en egen enkel fond på fiskrens från din handlare, eller bara på småbitar som du putsar bort från filéerna (du kanske hittar några små ben också). Se nedan.
Använd duchesse-sprits
Det kan verka krångligt och överambitiöst, men att fördela duchesse-moset över gratängen med en sprits gör hela skillnaden för fiskgratängens presentation.
God fisk, inte dyr
I en mer vardaglig fiskgratäng kan du välja en billigare fisk än till exempel torsk, som ofta används på grund av att köttet är vitt och vackert. I en fiskgratäng går det lika bra med lite gråare (men lika gott!) fiskkött av sej och kolja. Fisksorter med ett sönderfallande kött går också bra. Det viktiga är att fisken är färsk, inte att den är dyr.
|
Grundrecept fiskgratängINGREDIENSER:
Ca 500 g filé av vit fisk Ca 1 dl färska, skalade räkor DUCHESSE–POTATIS: 600-700 g mjölig potatis 1 msk smör 2 dl vispgrädde 2 äggulor Ca 1 tsk salt Vitpeppar Ev. lite mjölk INGREDIENSER ENKEL VITVINSSÅS MED DILL: Lite fiskrens och/eller kantbitar av filéerna Ca 1 dl vatten 2 msk smör 2 msk vetemjöl 2 dl vitt vin 2 dl vispgrädde 1-2 msk färsk, hackad dill 0,5 citron, zest + lite saft Salt Gör så här:
Fiskgratäng – variationer
Byt ut dillen i såsen mot gräslök, persilja, eller lite svampfond. Och/eller smaksätt moset med finriven parmesan, muskot eller några droppar tryffelolja. Nästan allt är tillåtet...
|
Gratinering är en färgsättning. |