Fritera frukt som ett proffs
Att fritera frukt framkallar nya smaksensationer och "munkänslor". Det kräver lite teknik och lite förberedelser på grund av att frukt har lite speciella egenskaper, inte minst en hög halt av vatten. |
|
Varning för olja + vatten
Frukt och bär innehåller som bekant mycket vatten, vilket kan orsaka en våldsam reaktion om för mycket vatten kommer i kontakt med den heta oljan. Var försiktig.
Fritera "torr" frukt
Välj "torrare" frukter och bär till fritering. Friterad banan med vaniljglass och honung är en välkänd gammal klassiker och det finns en anledning till varför man har valt just den här smetiga – snarare än blöta – frukten.
Så friterar du frukt:
Lämplig frukt till fritering
Om man bortser från fruktens eller bärens "vattnighet" så finns det inget som hindrar dig från att experimentera med allt möjligt: Banan, äpple, pomelo (torrare än andra citrusfrukter), jordgubbar, physalis, kiwi, ananas, persikor, dadlar, och så vidare.
Mindre bra frukt till fritering
Till exempel "vätskebomber" som vindruvor och körsbär.
|