HjortsadelEn styckdetalj med anor som signalerar fest: Ytterfilé, innerfilé och revben i ett. Rätt tillagad och rätt trancherad blir den sin egen presentation på matbordet. Egentligen behöver man ingen ugn för att tillaga sadel, men det gör livet lättare.
Bra att veta om hjortsadelDen här styckdetaljen från en kronhjort kommer att vara större än från en dovhjort. Kronhjortens kött kan ha en något starkare viltsmak och något grövre konsistens än dovhjorten.
Lågtemperera aldrig filé, innanlår eller andra möra detaljer av dovhjort, särskilt inte från unga djur. Ugnen ska vara minst 125 grader varm. Köttet är så fintrådigt att det annars kan få en smetig konsistens. |
|
Hur lagar man hjortsadel?Tänk på sadeln som en spektakulär stek med benet kvar. Viktigt är att hjortfilén – som är en del av sadeln – inte tillagas på låg värme. Gör därför så här:
Att vila en sadel: Ta ut sadeln och lägg den på en stor bit aluminiumfolie, krydda och packa in den noga. Låt den vila i minst 20 minuter, men som mest ända upp till 90 minuter. Den behöver inte ligga varmt, det räcker om du ställer långpannan bredvid spisen. Klassiker - HjortsadelHjortsadel med rödvinssås och ungsstekta rotfrukter.
|