Konsten att koka ägg
Du behöver ett ägg, kallt kranvatten, en kastrull och en värmekälla. Att tänka på:
Koktider ägg
|
|
Vanliga fel när man kokar ägg
Att koka ägg ska föreställa den enklaste formen av matlagning som finns, men det finns saker som kan gå fel och som har en förklaring:
Kokt ägg som spricker
Temperaturstigningen har gått för fort, antagligen från kylskåpskallt ägg (ca 5 grader) till kokande vatten (ca 100 grader). Ta ut ägget lite i förväg, eller spola det med varmt – men inte kokande – vatten. Och försök inte koka ägg i vatten som redan kokar.
Kokt äggula har grön hinna
Ägget har kokat för länge och/eller för hårt. Koaguleringen av gulan har tillåts gå för långt.
Äggvitan blir som gummi
Det kan bero på att du kokat ägget på för hög temperatur. Ägg ska sjuda, inte stormkoka.
|
Spola ägget kalltAvsluta kokningen genom att spola ägget/äggen med kallt vatten i en minut eller två. Då (1) avstannar kokningen vid bestämd tid och (2) ”chocken” från kallvattnet får hinnan inuti ägget att lossna lättare från skalet.
Knep mot spruckna ägg
Det finns (minst) ett knep som minskar risken för att ägg spricker under kokning. Gör ett litet hål – en synål går bra – i skalets trubbiga ända där äggets luftblåsa sitter. Luften pyser ut i stället för att ägget spricker…
Ägg sous videMed sous vide-tekniken kan du koka ägg till exakt – och då menas exakt – den grad du vill ha. Instruktioner, tider och temperaturer följer med när du köper den nödvändiga utrustningen.
|
Bra att ha:
|
|
|
|