Koka fiskfond som proffsenNär du har insett betydelsen av att satsa på dagens fångst är nästa steg – enligt proffsen – att verkligen inse betydelsen av en fin, smakrik fiskfond. För den krävs rätt råvaror och en del teknik.
Fonden är grundenFör att i ett enda kliv ta dina fiskrätter och såser till en högre nivå: Koka din egen fiskfond eller köp fin fond från din handlare. Buljongtärningarna och de flesta fonder som du köper i en vanlig butik innehåller tyvärr nästan bara salt.
Frys in i förvägOm du gör egen fond, frys gärna in i tärningar eller i andra portionsbehållare. Din fond kan förberedas långt i förväg.
|
|
Så kokar du fiskfond
Koka inte fond för längeFonden ska inte koka på hög värme – se ovan. Den ska inte heller koka för länge för då kan den bli – ganska bokstavligt – klistrig i konsistensen. Det beror på att bindväven i fisk bryts ner snabbare än hos landlevande djur. Resultatet blir ett av grundmaterialen till gammaldags lim.
Var noga med hygienenAnvänd bara rena verktyg och kärl. Patogener trivs i en näringsrik fond (men tillväxten avstannar vid frysning). En nykokt fond i ett kärl med lock är så gott som fri från kontaminering. Den svaga länken kommer när du ska dela upp fonden på mindre kärl – så att du när som helst kan plocka fram precis så mycket som du behöver.
|