Professional Secrets
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss



​Hem / Matkunskap / Fisk / Tillaga fisk / Koka fiskfond

Koka fiskfond som proffsen

När du har insett betydelsen av att satsa på dagens fångst är nästa steg – enligt proffsen – att verkligen inse betydelsen av en fin, smakrik fiskfond. För den krävs rätt råvaror och en del teknik.

Fonden är grunden

För att i ett enda kliv ta dina fiskrätter och såser till en högre nivå: Koka din egen fiskfond eller köp fin fond från din handlare. Buljongtärningarna och de flesta fonder som du köper i en vanlig butik innehåller tyvärr nästan bara salt.

Frys in i förväg

Om du gör egen fond, frys gärna in i tärningar eller i andra portionsbehållare. Din fond kan förberedas långt i förväg.
Fisk att koka fiskfond på
till produkten

Så kokar du fiskfond

  • Använd gärna plattfisk och plocka bort gälarna som kan ge en besk smak. Undvik fet fisk för att få renare smaker.
  • Använd vita rotsaker för att få en ljus fond. Vitpepparkorn är en lämplig smaksättare, men den renläriga principen är att du ska smaksätta såsen, inte fonden.
  • Spola fiskresterna i kallt vatten i 20 minuter. Ta bort allt som är blod. Ju kallare, renare vatten, desto klarare och ”snyggare” fond får du.
  • (Rosta gärna skaldjursskal till en skaldjursfond i ugnen innan för större och djupare smaker, men fiskben ska inte rostas.)
  • Fonden ska INTE koka. Då lösgörs smak- och konsistensämnen som du inte vill ha. Den ska bara sjuda långsamt i 10 minuter, därefter dra i minst 15 minuter.
  • Låt gärna fonden få stå och kallna. Behåll locket på.
  • Sila av noggrant och koka ner. Skumma samtidigt som du rducerar. Häll bort den sista centimetern som blir kvar i botten av pannan.
  • Salta fonden först när du har kokat ner den. Principen är, som sagt, att du kryddar såsen, inte fonden.
  • Om du ska pochera fisken: Gör det i lite av fonden. Därefter silar du pocheringsvätskan, reducerar den, och häller ner det koncentrerade resultatet i såsen.

Koka inte fond för länge

Fonden ska inte koka på hög värme – se ovan. Den ska inte heller koka för länge för då kan den bli – ganska bokstavligt – klistrig i konsistensen. Det beror på att bindväven i fisk bryts ner snabbare än hos landlevande djur. Resultatet blir ett av grundmaterialen till gammaldags lim.

Var noga med hygienen

Använd bara rena verktyg och kärl. Patogener trivs i en näringsrik fond (men tillväxten avstannar vid frysning). En nykokt fond i ett kärl med lock är så gott som fri från kontaminering. Den svaga länken kommer när du ska dela upp fonden på mindre kärl – så att du när som helst kan plocka fram precis så mycket som du behöver.
tillaga fisk

Kocken tipsar

Till produkten
Till produkten
Till produkten
Till produkten
Utforska våra produkter

Kockens viktigaste redskap

Kökspincett
Köksredskap
Kökstermometer
Kökstermometer
Kolstålspanna
Kolstålspannor
Sauteuse
Sauteuse
Mise en place-skålar
Mise en place-skålar
Blandskålar
Blandskålar
Kökssläng
Kökssläng
Ugnsvante
Skydd
Shoppingbag
Shoppingbag
Kastrull med vit bakgrund
Kastruller

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och
    ​
    få 12% rabatt på hela ditt första köp!* 

Prenumerera på nyhetsbrev
butik
*går ej att kombinera med andra erbjudanden.
Två kockar som lagar mat
Entrecôte
Allt om kött
Lax på isbädd
Allt om fisk
Tillagad bit viltkött
Allt om vilt
Rotfrukter
Allt om grönsaker
röda alger
Allt om alger och sjögräs
Två kockar lagar mat
Kökets grunder
Paj med bär
Allt om dessert
Löskokt ägg
Allt om ägg
Se alla våra omdömen på
Trustpilot

Professional Secrets
© 2022 Opexi AB, All rights reserved 
Org nr: 556777-4897
  • Kockar i vårt nätverk​​
  • ​Press
  • Fraktpolicy
  • ​Återbetalningspolicy​

  • Användarvillkor


  • Hitta återförsäljare
  • Bli återförsäljare
  • PS Manifest
  • Registrera ​​produkt
  • Kontakta oss
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss