Professional Secrets
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss



​Hem / Matkunskap / Kökets grunder / Köksmästaren har ordet / Köksmästarens nyårstips

Köksmästarens nyårstips

På nyårsafton är förväntningarna extra höga. Därför kan det vara bra att tänka efter före:
  • Planera och förbered – som proffsen gör
  • Städa bort och håll undan – som proffsen gör
  • Involvera gärna gästerna

Planera som ett proffs

Det låter inte så spännande, men det är grunden till allt. Utgå ifrån komplexiteten i det du ska tillaga. Om du ska servera tre rätter och alla behöver minutpassning och tillagning i sista sekunden så kommer det att bli stressigt. I värsta fall misslyckat.

Om huvudrätten är komplex så löser du mycket logistik genom att servera en enklare förrätt, till exempel en lyxig soppa som du har gjort tidigare på dagen och som bara ska garneras med några kräftstjärtar. Eller en kall förrätt på hummer som redan kokats och som ligger i sitt spad och väntar...
Nyårsfest skaldjur
till produkten

Portionera med omsorg

För mycket mat på tallrik efter tallrik kan få helt fel effekt på aptiten. Planera i förväg vilka skålar (eller blir det snyggare i glas?), tallrikar och bestick som ger det rätta, intrycket en nyårsfest.

Planera åtgången

Beroende på om du ska bjuda på en eller flera rätter, räkna så här per person:
  • 200 gram potatis, pasta, ris, eller annan stärkelse. Det motsvarar 2 medelstora potatisar eller 1 dl färdigkokt ris
  • 120 till 200 gram kött.
  • 125 -150 gram filead fisk eller skaldjur. Fråga gärna din fiskhandlare eftersom olika fiskar och skaldjur ger olika mycket kött.

Rent och bortplockat

Det ska alltid vara bortplockat och rent när du börjar laga mat. Få saker har så negativ inverkan på din matlagning som att behöva byta soppåse när fisken steks eller att behöva diska redskap som använts till förrätten.

Ett tips: Ha några förkläden redo för gäster som uppskattar att ha något att göra med händerna när de umgås.

Gör en ”mise en place”

Ett ypperligt sätt att förbereda nyårsmiddagen är att skapa en mise en place, ”lagt på plats” på franska:
  • Ta fram alla ingredienser och mät upp, skala, hacka, skär och placera i små skålar så att de kan användas direkt i vid tillagning.
  • Ta fram alla redskap, kastruller, pannor, bunkar, knivar, vispar, osv, som kommer att behövas under matlagningen.

Håll undan under tiden

En arbetsplats som blir smutsigare och smutsigare och täckt med disk blir till slut ett hinder som sätter stopp för arbetet i köket. Även på nyårsafton. Se till att hålla undan under tiden som du servar gästerna. Be om hjälp om det behövs, både för din egen och för gästernas skull.

Involvera dina nyårsgäster

Det tål att upprepas: Många gäster blir bara gladare och trivs ännu bättre på den fest om de får vara delaktiga i arbetet i köket. Och med lite planering kan ett knytkalas bli en stor matupplevelse.
Fler tips från köksmästaren

Bästsäljare

till produkten
till produkten
till produkten
till produkten
Utforska våra produkter

Kockens viktigaste redskap

Kökspincett
Köksredskap
Kökstermometer
Kökstermometer
Kolstålspanna
Kolstålspannor
Sauteuse
Sauteuse
Mise en place-skålar
Mise en place-skålar
Blandskålar
Blandskålar
Kökssläng
Kökssläng
Ugnsvante
Skydd
Shoppingbag
Shoppingbag
Kastrull med vit bakgrund
Kastruller

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och
    ​
    få 12% rabatt på hela ditt första köp!* 

Prenumerera på nyhetsbrev
butik
*går ej att kombinera med andra erbjudanden.
Två kockar som lagar mat
Entrecôte
Allt om kött
Lax på isbädd
Allt om fisk
Tillagad bit viltkött
Allt om vilt
Rotfrukter
Allt om grönsaker
röda alger
Allt om alger och sjögräs
Två kockar lagar mat
Kökets grunder
Paj med bär
Allt om dessert
Löskokt ägg
Allt om ägg
Se alla våra omdömen på
Trustpilot

Professional Secrets
© 2022 Opexi AB, All rights reserved 
Org nr: 556777-4897
  • Kockar i vårt nätverk​​
  • ​Press
  • Fraktpolicy
  • ​Återbetalningspolicy​

  • Användarvillkor


  • Hitta återförsäljare
  • Bli återförsäljare
  • PS Manifest
  • Registrera ​​produkt
  • Kontakta oss
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss