Köksmästarens nyårstipsPå nyårsafton är förväntningarna extra höga. Därför kan det vara bra att tänka efter före:
Planera som ett proffs
Det låter inte så spännande, men det är grunden till allt. Utgå ifrån komplexiteten i det du ska tillaga. Om du ska servera tre rätter och alla behöver minutpassning och tillagning i sista sekunden så kommer det att bli stressigt. I värsta fall misslyckat.
Om huvudrätten är komplex så löser du mycket logistik genom att servera en enklare förrätt, till exempel en lyxig soppa som du har gjort tidigare på dagen och som bara ska garneras med några kräftstjärtar. Eller en kall förrätt på hummer som redan kokats och som ligger i sitt spad och väntar... |
|
Portionera med omsorg
För mycket mat på tallrik efter tallrik kan få helt fel effekt på aptiten. Planera i förväg vilka skålar (eller blir det snyggare i glas?), tallrikar och bestick som ger det rätta, intrycket en nyårsfest.
Planera åtgången
Beroende på om du ska bjuda på en eller flera rätter, räkna så här per person:
Rent och bortplockat
Det ska alltid vara bortplockat och rent när du börjar laga mat. Få saker har så negativ inverkan på din matlagning som att behöva byta soppåse när fisken steks eller att behöva diska redskap som använts till förrätten.
Ett tips: Ha några förkläden redo för gäster som uppskattar att ha något att göra med händerna när de umgås. Gör en ”mise en place”
Ett ypperligt sätt att förbereda nyårsmiddagen är att skapa en mise en place, ”lagt på plats” på franska:
Håll undan under tiden
En arbetsplats som blir smutsigare och smutsigare och täckt med disk blir till slut ett hinder som sätter stopp för arbetet i köket. Även på nyårsafton. Se till att hålla undan under tiden som du servar gästerna. Be om hjälp om det behövs, både för din egen och för gästernas skull.
Involvera dina nyårsgäster
Det tål att upprepas: Många gäster blir bara gladare och trivs ännu bättre på den fest om de får vara delaktiga i arbetet i köket. Och med lite planering kan ett knytkalas bli en stor matupplevelse.
|