Så lagar du billig mat
Billig mat kan vara bra mat
Att du köper billigare råvaror behöver inte betyda att de är sämre – ibland kan det till och med innebära motsatsen. Att lägga mindre pengar på maten du lagar handlar mer om kunskap, tekniker och om att gör rätt val i köket. Här följer några tips som gör stor skillnad för plånboken:
|
|
Billigare laga egen mat
Det borde inte behöva sägas, men med en tilltagande "take away-kultur" är det fortfarande många som inte förstår hur mycket billigare det blir att laga sin mat själv. Godare (om du har kunskapen, se nedan) och nyttigare (färskare, mindre salt, m m) får du på köpet.
Billigare laga mycket åt gången
Storpack ger nästan alltid prisfördelar. Gör det till en vana att laga stora satser med mat, som du sedan förvarar klokt (se nedan) och portionerar ut under en längre tid.
Billigare att följa säsongen
Råvaror – framför allt grönsaker – är både som godast och som billigast när de är i säsong. Sparris på våren, jordgubbar till försommaren, färsk majs till sensommar, vilt och kål på hösten och vintern, och rotsaker till årets början...
Billigare att planera
Proffskockar är världsbäst på att planera och preparera. Allt från inköpslistor (se följa säsongen, ovan) till att lägga (billiga) bönor i blöt dagen innan till att förbreda en mise en place vid varje arbetsstation för bättre överblick och mindre svinn.
|
Matsvinn är för idioter
...någon måste säga det i kIartext. I proffsköket är svinnet minimalt eftersom det är både olönsamt och visar brist på respekt för fina råvaror och för allt liv på vår planet. Tips:
Märk upp och frys in
Mycket av det som blir över från en måltid kan återanvändas i nästa. Och om så inte är fallet, märk upp (så att du lätt kan se vilka rikedomar du sitter på) och frys in för ett senare tillfälle. Gör det till en vana att laga mat bara från vad du har i kylen och frysen, vilket tar oss till:
Kunskap sparar pengar
En dyr styckdetalj är inte nödvändigtvis godare än en billig, och det du redan har i kylen och frysen kan med all säkerhet bli en god måltid. Allt handlar om att välja rätt tillagningssätt och tekniker i köket – och det kräver kunskap. Skaffa dig mer kunskap (till exempel här på Professional Secrets). Och läs "Matsvinn är slöseri", ovan, en gång till.
Billigare med bra förvaring
Se till att du har rätt temperatur i kylen (ca 4 grader) och frysen (ca -18 grader). Luften i de här kalla utrymmena är torr och därför behöver du även lufttäta påsar och burkar. Ett hett tips är PS mise en place-skålar med silikonlock...
Snåla inte med smaker
|
Var återhållsam med pengarna, men ös för den skull på med fantasi och goda smaker i grytorna och gott sällskap runt matbordet. Även billig mat ska njutas.
|