Professional Secrets
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss


​​

​Hem / Matkunskap / Grönsaker / Tillaga grönsaker / Hur lagar man svamp?

Hur lagar man svamp?

(Längst ner hittar du några utmärkta internetsidor som guidar dig i svampskogen.) Hur du tillagar kantareller, karljohan, trumpetsvamp och alla de andra svamparna:
  • Putsa och skär i mindre bitar – så de släpper vatten och smak effektivare
  • Förväll i torr panna med lock
  • Stek i fett efter förvällning
  • Var inte rädd för höga temperaturer

Skär i mindre bitar

Uppskurna svampar förvälls effektivare och smakar mer och får en fastare, godare konsistens. Ett tips är att låta mindre svampar vara hela, men att alltid skära upp de större i mindre bitar.
Proffsigt lagad fisk
till produkten

Skär i snygga bitar

Skär gärna svamparna på längden så att du – så långt det går – behåller svampens vackra och aptitliga profil med stjälk och hatt. ​
Så förväller du svamp
All svamp består till största delen av vatten. Därför behöver de förvällas – svetta ur sig vattnet i en het panna – för att texturen ska bli fastare och smakerna mer koncentrerade. Gör så här:
  • Putsa och skär upp svampen enligt ovan
  • Förväll i torr stekpanna på hög temperatur. Använd lock.
  • Ta bort locket och låt vattnet dunsta. Stek svampen.
För effektivare förvällning och bästa stekytan, tillsätt fettet först när vattnet har dunstat.

Trick när du förväller svamp

Om du ska förvälla en hel stekpanna full med svamp så kan du ge processen ”en skjuts” genom att tillsätta ca 1 dl vatten i början. Svetta sedan all svamp ordentligt under lock. ​

Så steker du svamp

Tillsätt fettet först när vattnet från förvällningen har dunstat. Var inte rädd för hög temperatur (obs att olja tål värme bättre än smör) och ordentlig stekyta.
Tillaga torkad svamp
Torkad svamp ska läggas i en mindre mängd vatten 15- 20 minuter före (åter)förvällning och stekning. Mycket av smaken kan finnas i vattnet, ta med det i pannan.

Välj rätt svamp

Om du frågar oss så är kantarell, trattkantarell, karljohan, rödbrun trumpetsvamp och svart trumpetsvamp att betrakta som "the big five" i svampskogen. Men det finns andra godingar också. Några utmärkta sidor som hjälper dig hitta rätt:
Svampguiden.com
Giftinformation – giftiga svampar
Bild

Våra bästsäljare

Till produkten
Till produkten
Till produkten
Till produkten
Utforska våra produkter

Kockens viktigaste redskap

Kökspincett
Köksredskap
Kökstermometer
Kökstermometer
Kolstålspanna
Kolstålspannor
Sauteuse
Sauteuse
Mise en place-skålar
Mise en place-skålar
Blandskålar
Blandskålar
Kökssläng
Kökssläng
Ugnsvante
Skydd
Shoppingbag
Shoppingbag
Kastrull med vit bakgrund
Kastruller

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och
    ​
    få 12% rabatt på hela ditt första köp!* 

Prenumerera på nyhetsbrev
butik
*går ej att kombinera med andra erbjudanden.
Två kockar som lagar mat
Entrecôte
Allt om kött
Lax på isbädd
Allt om fisk
Tillagad bit viltkött
Allt om vilt
Rotfrukter
Allt om grönsaker
röda alger
Allt om alger och sjögräs
Två kockar lagar mat
Kökets grunder
Paj med bär
Allt om dessert
Löskokt ägg
Allt om ägg
Se alla våra omdömen på
Trustpilot

Professional Secrets
© 2022 Opexi AB, All rights reserved 
Org nr: 556777-4897
  • Kockar i vårt nätverk​​
  • ​Press
  • Fraktpolicy
  • ​Återbetalningspolicy​

  • Användarvillkor


  • Hitta återförsäljare
  • Bli återförsäljare
  • PS Manifest
  • Registrera ​​produkt
  • Kontakta oss
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss