Bästa kastrullen
Kastrullen är en av kökets doldisar. Det är underligt eftersom den också är flitigt använd och måste göra sitt jobb på ett felfritt sätt. Kastrullen uppmärksammas bara när den inte håller måttet...
|
Tunn botten funkar helt enkelt inte. |
|
Tjock botten A och O
Kastrullens tjocka botten har två viktiga funktioner: Att hålla värmen och att distribuera värmen. Om dessa två inte uppfylls blir det svårt att styra över tillagningen av maten.
En tjock botten hjälper även till att hålla kärlets form vid upphettning. Ju plattare botten, desto bättre kontakt får kastrullen med en platt värmekälla. Rätt dimensionerDet finns en matematisk dimension när du ska få vatten att koka i en kastrull: Ju högre kastrull, desto mer vatten måste värmas av en mindre yta (det vill säga botten som ligger mot spisen). För ett effektivt arbetssätt så ska en kastrull vara "lagom" hög.
Kastrull i rostfritt stål
Rostfritt stål är ett optimalt material för kastruller. Det klarar av höga temperaturer utan att tappa form och egenskaper, det är snyggt och det gör non-stickbeläggningar överflödiga. Kastrullen håller i generationer och materialet kan därefter återvinnas i sin helhet.
|
Rostfritt tål alla material
Köksredskap av trä, plast och stål. Alla fungerar med rostfritt stål.
Tål alla ingredienserMatlagning handlar om både fysik och kemi på hög nivå. Varken vatten, fett, syrligt, salt, sött, bittert eller annat i din mat biter på rostfritt. (men glöm inte att inget stål är 100% rostfritt
Tål även ugnen
En bra kastrull tål att stå ett tag i ugnen. Även handtag och lock ska var av stål – även om dessa, förstås, blir heta i ugnen.
Stapelbara kastruller
I ett proffskök är kastruller ett redskap som används flitigt och till det allra mesta. Med en uppsättning rymliga kastruller ställs krav på förvaring. Stapelbara kastruller är en bra idé.
Koka som ett proffsDet finns rätt och fel sätt att koka saker. Här är några grundläggande "hemligheter":
Häll rättDet finns mycket värme i en kastrull full med heta vätskor. Gör som proffsen, greppa kastrullen och ordna din arbetsplats så att du alltid häller innehållet från dig. Även när du tillsätter mat till hett vatten ska detta ske från dig.
Säkert under lockRiskzonen för mat, då patogener trivs som bäst, är mellan 5 och 57 grader. Men mat som har kokats under lock är i princip fri från kontamination. Behåll locket på efter kokning för bästa möjliga hygien.
Vårda dina kastruller
PS kastruller
PS kastruller har 5 lager ända upp på kanterna. I ett test i Aftonbladet fick de omdömet "byggda för evigheten". Till PS kastruller.
|