Professional Secrets
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss



​Hem / Matkunskap / Kökets grunder / Lilla redskapsskolan / Mise-en-place

Kockens mise en place-skålar

"Miz ån plass" är egentligen inte namnet på ett köksredskap, det är köksfranska och betyder ungefär ”lagt på plats” och handlar om att organisera och planera sin station innan arbetspasset tar sin början. Med allt på plats blir det så mycket enklare att steka, koka, grilla, sautera, portionera, garnera och skicka ut tallrikar i rask takt. I hemmaköket blir det framför allt ännu roligare att laga mat åt hungriga gäster. Och det skadar inte att ha skålar som passar uppgiften perfekt.
Tar dom slut är det nästan kört.

​Kökschef Albert Lindo om sitt förhållande till ”små bleck” (mise en place-skålar)
Bild
till produkten

Gör som proffsen

Alla professionella kockar förbereder sig genom att skala, skära och hacka sina råvaror. För effektivitetens och hygienens skull ska de ligga sorterade och inom nära räckhåll på den egna arbetsstationen.

Små och stora bleck

I proffsköket använder man sig gärna av "små bleck" för den här uppgiften. "Stora bleck" är de rektangulära behållare av stål som – till exempel – fungerar som behållare när kockar portionerar ut bricklunch. Små bleck, på grund av sin rektangulära form som gör att de kan organiseras prydligt, är perfekta när kocken organiserar sin arbetsstation. Det vill säga gör en mise en place...

Slutskuret

Då själva middagen ska lagas och serveras ska man i princip inte behöva använda kniven mer. Kocken kan ägna sig åt att sammanställa helheten.

Även förvaring

I väntan på nästa sittning hamnar ofta kockens mise en place i förvaring i skafferiet eller kylen. Skålarna behöver kunna tillslutas. Och de ska vara sorterade så att det är lätt att sätta upp köket igen.

Ett vanligt fel i hemmaköket

När inspirationen infinner sig är det lätt hänt att man tänker på sin meny i stora drag och köper köttet, potatisarna och grönsakerna. Men sedan, när det är skarpt läge, kanske man upptäcker att man saknar en del mindre ingredienser.

Upptäck före

De små, synliga ingredienserna – accenterna – är ofta avgörande för att en maträtt verkligen ska lyfta. Genom att göra en mise en place upptäcker du genast om du har glömt något som ska ingå.

Minskat svinn

Med bättre överblick och större effektivitet följer både minskat svinn och bättre ekonomi. I alla typer av kök.

Fel skålar

De flesta kök samlar på sig massor av slit-och-slängbunkar. Men de har skapats för transport av mat från producenten till kunden, inte för god hygien. Och många plastmaterial tål inte värme och kan släppa ämnen som hamnar i maten.

Glasskålar - Nja tack

Skålar av glas är snygga, hygieniska och tål mikron. Men materialet är skört, tungt och klumpigt. Risken för minsta lilla glasflisa i maten är för stor för att de ska platsa i proffsköket.

Skötselråd Mise en place

  • Proffsiga mise en place-skålar av rostfritt stål tål det mesta: Kokande vatten, ingredienser med högt och lågt PH-värde, redskap av stål, diskmedel, med mera.
  • Lämpliga mise en place-skålar ska tåla att rengöras i maskin om och om igen.
  • Räkna med att den blanka ytan på stålskålar kommer att mattas något med tiden, framför allt om du tvättar ofta i maskin. Det kommer inte att ha någon inverkan på skålarnas funktion.
  • Låt stå några timmar med vatten för att luckra upp mat som klibbat fast.
  • Torka efter diskning och förvara torrt.
Rostfria mise en place-skålar med lock

Kockens viktigaste redskap

Kökspincett
Köksredskap
Kökstermometer
Kökstermometer
Kolstålspanna
Kolstålspannor
Sauteuse
Sauteuse
Mise en place-skålar
Mise en place-skålar
Blandskålar
Blandskålar
Kökssläng
Kökssläng
Ugnsvante
Skydd
Shoppingbag
Shoppingbag
Kastrull med vit bakgrund
Kastruller

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och
    ​
    få 12% rabatt på hela ditt första köp!* 

Prenumerera på nyhetsbrev
butik
*går ej att kombinera med andra erbjudanden.
Två kockar som lagar mat
Entrecôte
Allt om kött
Lax på isbädd
Allt om fisk
Tillagad bit viltkött
Allt om vilt
Rotfrukter
Allt om grönsaker
röda alger
Allt om alger och sjögräs
Två kockar lagar mat
Kökets grunder
Paj med bär
Allt om dessert
Löskokt ägg
Allt om ägg
Se alla våra omdömen på
Trustpilot

Professional Secrets
© 2022 Opexi AB, All rights reserved 
Org nr: 556777-4897
  • Kockar i vårt nätverk​​
  • ​Press
  • Fraktpolicy
  • ​Återbetalningspolicy​

  • Användarvillkor


  • Hitta återförsäljare
  • Bli återförsäljare
  • PS Manifest
  • Registrera ​​produkt
  • Kontakta oss
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss