Bästa stekpannanI ett proffskök ställs skyhöga krav på stekpannor. Där är gjutjärn, rostfritt stål eller kolstål de enda material som kommer på fråga. Bortsett från mängden (tungt) material så är de här pannorna så enkla som man kan tänka sig. Och det är det som är finessen. Pannor av stål och gjutjärn håller – så länge som du behandlar dem rätt före, under och efter stekning – i generationer.
Enklast är ofta bäst i ett proffskök. Den ska klara en hög temperatur. |
|
Järn eller stål eller stål?Att steka handlar om tillagning på hög värme – något som teflon och en del andra non-stickbehandlingar inte klarar av. Proffsen rekommenderar i stället gjutjärn, rostfritt stål eller kolstål när du ska applicera stekning som teknik. Vilken du föredrar av dessa värmetåliga material är en smaksak.
Bara mat i maten
Stål och järn, till skillnad från t ex teflon och andra non-stickbeläggningar, är rena material som tål matlagning med ordentliga köksredskap av stål. Det finns ingen risk för att skadliga ämnen ska släppa och hamna i maten.
Bättre med tidenNon-stickegenskaperna i (välskötta) kolstålspannor och gjutjärnspannor blir bara bättre med tiden. I en kolstålspanna blir stekytan blir först fläckvis mörkare för att på sikt utveckla en nästan jämnsvart patina. Pannor av rostfritt stål ska inte ges en instekt yta på samma sätt som gjutjärn och kolstål, men om du håller stekytan blank och ren har de också fina egenskaper och en lång livslängd.
Inte bara pannan blir bättre med tiden. Även du, kocken, blir bättre när du får ordentligt med tid att öva med samma hållbara panna och att utveckla din teknik. |
Nytt liv till kolståls- och gjutjärnspannor
Tänk hållbart, som proffsenRejäla stekpannor av stål eller järn tål hårda, heta tag och är långsiktigt hållbara i köket. De är även långsiktigt hållbara ur miljösynpunkt: De är allt annat än en slit-och-släng-produkt. Och om de en dag hamnar på en soptipp så är materialet enkelt att återvinna.
Bränn in kolstålspannaHär finner du en nedladdningsbar instruktionsbok om hur du bränner in din kolstålspanna som proffsen.
|