Professional Secrets
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss



​Hem / Matkunskap / Kökets grunder / Lilla redskapsskolan / Bästa stekpannan

Bästa stekpannan

I ett proffskök ställs skyhöga krav på stekpannor. Där är gjutjärn, rostfritt stål eller kolstål de enda material som kommer på fråga. Bortsett från mängden (tungt) material så är de här pannorna så enkla som man kan tänka sig. Och det är det som är finessen. Pannor av stål och gjutjärn håller – så länge som du behandlar dem rätt före, under och efter stekning – i generationer.

Enklast är ofta bäst i ett proffskök.
Den ska klara en hög temperatur.
​

– Kock och matkreatör Micke Göransson om första och största kravet på en stekpanna
Kockens stekpanna i kolstål
till produkten

Järn eller stål eller stål? 

Att steka handlar om tillagning på hög värme – något som teflon och en del andra non-stickbehandlingar inte klarar av. Proffsen rekommenderar i stället gjutjärn, rostfritt stål eller kolstål när du ska applicera stekning som teknik. Vilken du föredrar av dessa värmetåliga material är en smaksak.

Bara mat i maten

Stål och järn, till skillnad från t ex teflon och andra non-stickbeläggningar, är rena material som tål matlagning med ordentliga köksredskap av stål. Det finns ingen risk för att skadliga ämnen ska släppa och hamna i maten.

Bättre med tiden

Non-stickegenskaperna i (välskötta) kolstålspannor och gjutjärnspannor blir bara bättre med tiden. I en kolstålspanna blir stekytan blir först fläckvis mörkare för att på sikt utveckla en nästan jämnsvart patina. Pannor av rostfritt stål ska inte ges en instekt yta på samma sätt som gjutjärn och kolstål, men om du håller stekytan blank och ren har de också fina egenskaper och en lång livslängd.

Inte bara pannan blir bättre med tiden. Även du, kocken, blir bättre när du får ordentligt med tid att öva med samma hållbara panna och att utveckla din teknik.

Nytt liv till kolståls- och gjutjärnspannor

  • Förr eller senare blir det skyddande non-sticklagret i en kolståls- eller gjutjärnspanna så tjockt att den börjar fungera sämre. Så här ger du pannan nytt liv:
  • Täck botten med ca 5 mm grovsalt.
  • Ställ pannan på spisen på hög värme. Låt stå i ca 2 minuter och skaka om ibland.
  • Saltet kommer att suga åt sig allt fastbränt fett. Släng saltet och låt pannan svalna innan du steker in den på nytt:
  • Täck botten med en värmetålig olja och värm pannan på låg värme i upp till en halvtimme.
  • Häll bort oljan och torka med hushållspapper. Nu är den klar att användas igen!

Tänk hållbart, som proffsen

Rejäla stekpannor av stål eller järn tål hårda, heta tag och är långsiktigt hållbara i köket. De är även långsiktigt hållbara ur miljösynpunkt: De är allt annat än en slit-och-släng-produkt. Och om de en dag hamnar på en soptipp så är materialet enkelt att återvinna.

Bränn in kolstålspanna

Här finner du en nedladdningsbar instruktionsbok om hur du bränner in din kolstålspanna som proffsen. 
Inbränning
File Size: 241 kb
File Type: pdf
Hämta fil

Kockens stekpanna
PS Kolstålspannor
Bränna in kolstålspanna

Bästsäljare

till produkten
till produkten
till produkten
till produkten
Utforska våra produkter

Kockens viktigaste redskap

Kökspincett
Köksredskap
Kökstermometer
Kökstermometer
Kolstålspanna
Kolstålspannor
Sauteuse
Sauteuse
Mise en place-skålar
Mise en place-skålar
Blandskålar
Blandskålar
Kökssläng
Kökssläng
Ugnsvante
Skydd
Shoppingbag
Shoppingbag
Kastrull med vit bakgrund
Kastruller

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och
    ​
    få 12% rabatt på hela ditt första köp!* 

Prenumerera på nyhetsbrev
butik
*går ej att kombinera med andra erbjudanden.
Två kockar som lagar mat
Entrecôte
Allt om kött
Lax på isbädd
Allt om fisk
Tillagad bit viltkött
Allt om vilt
Rotfrukter
Allt om grönsaker
röda alger
Allt om alger och sjögräs
Två kockar lagar mat
Kökets grunder
Paj med bär
Allt om dessert
Löskokt ägg
Allt om ägg
Se alla våra omdömen på
Trustpilot

Professional Secrets
© 2022 Opexi AB, All rights reserved 
Org nr: 556777-4897
  • Kockar i vårt nätverk​​
  • ​Press
  • Fraktpolicy
  • ​Återbetalningspolicy​

  • Användarvillkor


  • Hitta återförsäljare
  • Bli återförsäljare
  • PS Manifest
  • Registrera ​​produkt
  • Kontakta oss
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss