Rätt fettTrenderna kommer och går och säger si eller så om vilket fett du ska ha i maten och varför. Här kommer fakta – och en del åsikter om vad som blir godast i köket.
Fett är livsnödvändigt
Fett är en av flera livsnödvändiga byggstenar i både cellernas och kroppens funktion. Fett ingår i flera hormoner och hormonliknande ämnen och är även nödvändigt för att huden ska kunna binda D-vitamin.
Fett är en energikällaProtein fungerar nästan uteslutande som kroppens byggnadsmaterial och kolhydrater fungerar nästan uteslutande som kroppens bränsle, men viktiga fetter fungerar som både och. De vanligaste fettsyrorna som kroppen behöver och som förekommer i livsmedel är triglycerider. De består i sin tur av:
|
|
Mättat fett
Enkelomättat fett
Fleromättat fett
Vilket fett ska man äta?
Kroppen lagrar fleromättade fettsyror och mättade fetter på olika sätt – och det har misstolkats som att man blir tjock av den ena sorten men inte av den andra. Men det viktiga är hur din kost och din livsstil ser ut i sin helhet.
Vilket fett är nyttigt?
Alla fetter ovan är ”nyttiga” så länge som din kropp behöver dem till energi eller byggstenar. Men du kommer att gå upp i vikt om intaget av fett/energi är större än mängden energi som du gör av med, oavsett typ av fett.
Vilket fett är onyttigt?
Transfett är en typ av fett som härdats på industriell väg för att få lång hållbarhet. Transfett ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar mer än motsvarande mängd mättat fett, men halterna i livsmedel är idag låga. Transfett förekommer även naturligt – men i mycket små mängder – i mjölkprodukter.
|
Är olivolja nyttigt?
Olivolja innehåller bland annat E-vitamin och har höga halter enkelomättat fett. Ett större intag i baskosten är associerat med minskad risk för hjärt-kärlsjukdom. (En baskost med hög andel mättade fetter är däremot associerat med en ökad risk – men det handlar också om vad du äter i övrigt och hur aktiv du är.)
Enligt aktuell forskning är kallpressad olivolja ”bäst” för dig. Men om du äter stora mängder friterad mat så kommer inte att plötsligt bli nyttig för att du byter till olivolja… Är smör onyttigt?
Smör innehåller bland annat A-vitamin, men ett stort intag av animaliska, mättade fetter är associerat med högre risk för hjärt- och kärlsjukdom. Om din kost är balanserad och inkluderar vitaminer, antioxidanter, fullkorn, fibrer, med mera, så kan du gott steka den där strömmingen (med Omega-3 och fleromättat fett!) i smör.
Är talg, späck och ister onyttigt?
Det diplomatiska svaret är: Lagom är bäst. I vår matkultur tenderar vi att få i oss för mycket av den mättade sortens fettsyror i kött och mjölk, för lite av den omättade sorten i vegetabiliska oljor, nötter och fet fisk.
Alltid en mix av fetter
Olivolja innehåller inte bara enkelomättade fettsyror och smör innehåller inte bara mättade fettsyror. Båda är en mix av de tre olika syrorna, men olivolja har större andel enkelomättade, och smör har större andel mättade.
Bra mätt med fett
Fett innehåller stora mängder energi, men ger å andra sidan mer mättnadskänsla per kalori än kolhydrater. Att äta fett är med andra ord inte lika med att bli fet, eftersom man även håller sig mätt längre.
Enda kostrådet du behöver:
Undvik processad mat och laga mat från grunden med rena råvaror. Det är variationen (inte bara valet av fett) som gör att du får i dig allt möjligt från alla möjliga källor.
|