RenfiléDet här är den möraste styckdetaljen på renen. Med eftertanke och viss försiktighet vid spisen kommer din filé att smälta i munnen. Men se upp, den blir snabbt torr och överstekt. Sikta på högst – högst – 57 grader.
Bra att veta om renfiléKöttet i filén ska – till skillnad från stekar av viltkött – inte tillagas på låg värme eftersom det då riskerar att få en smetig konsistens. För låg värme kan även locka fram en smak av lever – som många tyvärr associerar med vilt.
Ren har en relativt stark smak av vilt. Välj älgfilé om du önskar en lite mildare smak. |
|
Hur lagar man renfilé?Helstek den jämnt skurna filén i en kolstålspanna. Låt den inte ligga still, utan vänd den så ofta som möjligt så att värmen smyger in i köttet. När den har fått lite yta, stäng av spisen och låt köttet bli 55-60 grader på eftervärmen. Servera i skivor skurna tvärs över fibrerna. Krångla inte till det, köttet är smakrikt i sig. Salt, peppar och en timjankvist gör underverk.
Grunderna när du tillagar renfilé:
Låt filén vila, annars kommer köttsafterna att rinna ut på skärbrädan (med extra djup bassäng). Eftersom köttet är magert blir resultatet en torr munsbit. Den möra renfilén är perfekt att sota:
Mer om hur du lagar vilt hittar du laga vilt. Klassiker - RenfiléRenfilé med potatiskaka och rödvinssky.
|