Professional Secrets
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss



​Hem / Matkunskap / Kökets grunder / Teknikskolan / Tips kanelbullar

8 tips för bästa kanelbullarna

På internet vimlar det av recept på vetebullar, kanelbullar, kardemummabullar och saffransbullar. Men du behöver inte ett nytt recept, du behöver känna till teknikerna som lyfter ditt bullbak. Vi börjar direkt:

1. Använd rumstempererat smör

Många recept använder smält smör. Vad som händer då är att smöret är en vätska som kräver att man tillsätter mer mjöl för att vetedegen inte ska kladda. Det extra mjölet gör kanelbullarna stabbiga och allt annat än fluffiga. Rumstempererat smör kräver mindre mjöl och resulterar i godare bullar. Det här gäller alla former av vetedegar: släta bullar, kanelbullar, lussekatter, längder, kringlor...
Kanelbullar
till produkten

2. Använd färska kryddor

Kanel, precis som alla andra kryddor och matvaror, förlorar smaken med tiden. Köp dina kryddor färska, när du behöver dem.  Köp hela kardemummakärnor och mortla själv. Köp äkta saffran till lussekatterna – gärna två påsar saffran där receptet säger en. Snåla inte. Skippa vaniljsockret och köp hel vaniljstång. Och om du ska ha mandelmassa i fyllningen, läs innehållsförteckningen så att du inte får en "mandelmassa" utspedd med aprikoskärnor...

3. Bearbeta degen ordentligt

En maskin gör jobbet bäst. Kör degen på låg hastighet tills den släpper från kanterna. Ta en liten bit mellan fingrarna och dra ut den. Om du kan spänna upp den tills den är riktigt tunn utan att den spricker är den klar. Annars kör du den lite till. 

4. Snåla inte med fyllningen

Fyllningen gör kanelbullen. Eventuellt fett i fyllningen sjuder bullarna inifrån, fukten gör dem saftiga, och kryddorna ger aromerna. Vi upprepar – snåla inte med fyllningen.

5. Våga "bake-off" hemma

Spara några ogräddade kanelbullar på ett bakplåtspapper i frysen. Lägg i en fryspåse när de är genomfrysta. Ta fram en halvtimme innan de ska serveras och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt tina helt. De kommer även börja jäsa då. Stoppa in i ugnen när de jäst lite och grädda som vanligt.

6. Använd termometer

Du behöver inte gissa dig fram: Vitt bröd (t ex vetebröd/kanelbullar) har gräddat färdigt vid 95 grader.

7. Pensla bullarna med sockerlag

Sockerlag ger en lika vacker yta, men en godare smak än att pensla med ägg. Koka upp lika delar vatten och socker – gärna med en delad vaniljstång i – och sjud några minuter för en perfekt "glaze" till bullarna. Pensla dem med den varma lagen direkt när de kommer ut ur ugnen – kvar blir bara en tunn sockerhinna. Sockerlagen klarar sig i kylen minst en vecka.

8. Viktigast av allt – repetera

Gör som proffsen: Baka kanelbullar – eller kardemummabullar, saffransbullar, med mera – utifrån ett bra recept och gör det sedan om och om igen tills det sitter. Det är inte konstigt att farmor (också ett slags proffs...) kunde se på degen när den var klar.
Desserter

Kocken tipsar

till produkten
till produkten
till produkten
till produkten

Kockens viktigaste redskap

Kökspincett
Köksredskap
Kökstermometer
Kökstermometer
Kolstålspanna
Kolstålspannor
Sauteuse
Sauteuse
Mise en place-skålar
Mise en place-skålar
Blandskålar
Blandskålar
Kökssläng
Kökssläng
Ugnsvante
Skydd
Shoppingbag
Shoppingbag
Kastrull med vit bakgrund
Kastruller

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och
    ​
    få 12% rabatt på hela ditt första köp!* 

Prenumerera på nyhetsbrev
butik
*går ej att kombinera med andra erbjudanden.
Två kockar som lagar mat
Entrecôte
Allt om kött
Lax på isbädd
Allt om fisk
Tillagad bit viltkött
Allt om vilt
Rotfrukter
Allt om grönsaker
röda alger
Allt om alger och sjögräs
Två kockar lagar mat
Kökets grunder
Paj med bär
Allt om dessert
Löskokt ägg
Allt om ägg
Se alla våra omdömen på
Trustpilot

Professional Secrets
© 2022 Opexi AB, All rights reserved 
Org nr: 556777-4897
  • Kockar i vårt nätverk​
  • Meals for schools​
  • ​Scrap Heap
  • ​Press
  • Fraktpolicy
  • ​Återbetalningspolicy​

  • Användarvillkor


  • Om oss 
  • Hitta återförsäljare
  • Bli återförsäljare
  • PS Manifest
  • Registrera ​​produkt
  • Kontakta oss
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss