8 tips för bästa kanelbullarnaPå internet vimlar det av recept på vetebullar, kanelbullar, kardemummabullar och saffransbullar. Men du behöver inte ett nytt recept, du behöver känna till teknikerna som lyfter ditt bullbak. Vi börjar direkt:
1. Använd rumstempererat smör
Många recept använder smält smör. Vad som händer då är att smöret är en vätska som kräver att man tillsätter mer mjöl för att vetedegen inte ska kladda. Det extra mjölet gör kanelbullarna stabbiga och allt annat än fluffiga. Rumstempererat smör kräver mindre mjöl och resulterar i godare bullar. Det här gäller alla former av vetedegar: släta bullar, kanelbullar, lussekatter, längder, kringlor...
|
|
2. Använd färska kryddor
Kanel, precis som alla andra kryddor och matvaror, förlorar smaken med tiden. Köp dina kryddor färska, när du behöver dem. Köp hela kardemummakärnor och mortla själv. Köp äkta saffran till lussekatterna – gärna två påsar saffran där receptet säger en. Snåla inte. Skippa vaniljsockret och köp hel vaniljstång. Och om du ska ha mandelmassa i fyllningen, läs innehållsförteckningen så att du inte får en "mandelmassa" utspedd med aprikoskärnor...
3. Bearbeta degen ordentligt
En maskin gör jobbet bäst. Kör degen på låg hastighet tills den släpper från kanterna. Ta en liten bit mellan fingrarna och dra ut den. Om du kan spänna upp den tills den är riktigt tunn utan att den spricker är den klar. Annars kör du den lite till.
4. Snåla inte med fyllningen
Fyllningen gör kanelbullen. Eventuellt fett i fyllningen sjuder bullarna inifrån, fukten gör dem saftiga, och kryddorna ger aromerna. Vi upprepar – snåla inte med fyllningen.
5. Våga "bake-off" hemma
Spara några ogräddade kanelbullar på ett bakplåtspapper i frysen. Lägg i en fryspåse när de är genomfrysta. Ta fram en halvtimme innan de ska serveras och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt tina helt. De kommer även börja jäsa då. Stoppa in i ugnen när de jäst lite och grädda som vanligt.
6. Använd termometer
Du behöver inte gissa dig fram: Vitt bröd (t ex vetebröd/kanelbullar) har gräddat färdigt vid 95 grader.
7. Pensla bullarna med sockerlag
Sockerlag ger en lika vacker yta, men en godare smak än att pensla med ägg. Koka upp lika delar vatten och socker – gärna med en delad vaniljstång i – och sjud några minuter för en perfekt "glaze" till bullarna. Pensla dem med den varma lagen direkt när de kommer ut ur ugnen – kvar blir bara en tunn sockerhinna. Sockerlagen klarar sig i kylen minst en vecka.
8. Viktigast av allt – repetera
Gör som proffsen: Baka kanelbullar – eller kardemummabullar, saffransbullar, med mera – utifrån ett bra recept och gör det sedan om och om igen tills det sitter. Det är inte konstigt att farmor (också ett slags proffs...) kunde se på degen när den var klar.
|