AbborreFinns i svenska insjöar och i bräckt vatten i Östersjön. Abborren är lätt att känna igen på den gul-vita buken, de mörka banden på sidorna och de röda fenorna. Intensiteten i färgerna varierar efter vatten, botten och kost. En abborre kan bli en halv meter lång och väga över fyra kilo, men fisken i butiken väger normalt under kilot.
Att tänka på gällande abborreFenorna är vassa och lätta att sticka sig på. Fjällen kan vara svåra att få bort. Abborrens kött är magert och fiskar under kilot smakar bäst. Den anses vara godast på våren.
|
|
Hur lagar man abborre?En delikatess som bland annat kan ersätta sjötunga och andra fina plattfiskar. Stora exemplar är imponerande, men godast är ofta fiskar på ca halvkilot.
Ett vanligt råd från rutinerade fiskkockar när det gäller just abborre är: Krångla inte till det. Stek den i panna med eller utan panering. Fjälla den gärna så att matgästerna kan njuta det goda skinnet som du steker knaprigt och salt. Fjälla innan du tar ur fisken, fatta tag om stjärten och skrapa mot huvudet. Använd fjällare eller en slö kniv. Om du steker abborren hel så är den klar när köttet börjar lossna från ryggbenet. Ett speciellt sätt att filea abborre är att ”byxa” den så att den blir helt fri från ben. Be din fiskhandlare att filea om du tycker det är svårt. Undvik att grilla abborre hel eftersom det kan bli en torr och ”benig” upplevelse för matgästerna. Abborre fungerar utmärkt med persilja. Persiljestuvad abborre är en klassiker. Även smörstekta kantareller passar till. Friterad abborre med pommes frites blir en lyxigare, nättare variant på fish & chips. Ha gärna en mullig och syrlig sås till det magra, goda köttet, till exempel tartarsås. Rätt innertemperatur abborre50 till 52 grader.
Klassiker - abborre
|