PurjolökEn långsmal och ibland mycket stor växt. Långsmala lökblad bilder en smakrik cylinder som skiftar från vitt till mörkgrönt.
Bra att veta om purjolökPurjolök behöver sköljas. Att där finns jord mellan lagren är inte något tecken på dålig kvalitet. Snarare tvärtom.
Allt på purjolöken – förutom roten längst ner och blast som har vissnat högst upp – går att använda. Innehåller mer C-vitamin och fibrer än annan lök. |
|
Hur lagar man purjolök?Purjolök är egentligen två grönsaker i en, menar före detta stjärnkocken Per Renhed. Den vita delen kan du betrakta och behandla som ömtålig sparris. Den gröna delen är en lite grövre grönsak som du, till exempel, kan strimla i sallad. Eller steka till en knaprig garnering.
Purjolök – framför allt den vita delen – kan ätas rå. Priset du kan få betala är en lite pikant andedräkt och förstärkta kroppsodörer. Gratinera den gärna. Purjolöksgratäng med en smakrik ost kan vara både huvudrätt eller tillbehör. Purjolök och bacon fungerar alltid. I en paj, till exempel. Grilla eller stek hel purjolök för lite kraftigare smaker än vad färsk lök och vårlök erbjuder. Det saftiga innanmätet blir gott med vinägrett, romesco, hollandaise, och andra såser med lite kropp i. Strimla den på längden och blanda ner i slutet som ”accent” när du serverar spaghetti. De täta lagren med vita och gröna lökblad är lätta att finstrimla till vacker, färsk garnering. Överdriv inte mängden. Klassisk rätt – purjolök
Vichyssoise. Purjolöken ska vara stjärnan framför potatisen.
|