ÄlgstekEn älgstek kan vara en fransyska, en rostbiff eller ett ytter- eller innanlår. Till och med bog kan med lite god vilja tillagas hel i ugnen och skäras upp i vackert rosa skivor. Om du har köpt en fryst stek och har gott om tid, gör en tjälköl.
Bra att veta om älgstekStyckdetaljen är mager. Det är viktigt att du behåller köttets saftighet genom att inte översteka det.
Att tillaga köttet som stek istället för i skivor är ett bra sätt att inte torka ut det i onödan. Använd termometer! |
|
Hur lagar man älgstek?Låt steken ligga framme så att den blir rumsvarm, och salta den (eller lättgrava med 60 procent socker och 40 procent salt) ungefär 1 1/2 timme innan. Bryn steken runtom i olja för värmen och smör för smaken. Låt steken bli färdig i ugnen på 125 grader. Använd termometer och sikta på 55-60 grader eftersom den kommer att gå upp ytterligare några stekgrader när köttet vilar. Avnjut genast.
Eller gör din älgstek tvärtom: Den välmeriterade viltkocken KC Wallberg steker i en stekpåse och väntar med att bryna köttet tills det har gått färdigt i ugnen. Då får man med doften av nystekt kött, den så kallade Maillardeffekten, ut till bordet. Lite rosmarin i pannan är också gott. Grunderna när du lagar en viltstek:
Om du vill ha en rödare stek: Ta ut vid 48 grader. Om du vill ha en rosa stek: Ta ut vid 52 grader. Så lagar du tjälknöl:
Gör en wok: Älgsteken kan även strimlas till wok. Värmen i woken ska vara hög och appliceras under kort tid. Marinera gärna de strimlade köttbitarna i asiatiska kryddor innan. Mer om hur du lagar vilt hittar du laga vilt. Klassiker - ÄlgstekTunna, möra skivor tjälknöl med en klassisk potatisgratäng.
|