Professional Secrets
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss



​Hem / Matkunskap / Vilt / Viltköttsguiden / Klövdjur, storvilt, hjortdjur / Älgstek

Älgstek

En älgstek kan vara en fransyska, en rostbiff eller ett ytter- eller innanlår. Till och med bog kan med lite god vilja tillagas hel i ugnen och skäras upp i vackert rosa skivor. Om du har köpt en fryst stek och har gott om tid, gör en tjälköl.

Bra att veta om älgstek

Styckdetaljen är mager. Det är viktigt att du behåller köttets saftighet genom att inte översteka det. 

Att tillaga köttet som stek istället för i skivor är ett bra sätt att inte torka ut det i onödan. Använd termometer!
Älgstek serverad i skivor
till produkten

Hur lagar man älgstek?

Låt steken ligga framme så att den blir rumsvarm, och salta den (eller lättgrava med 60 procent socker och 40 procent salt) ungefär 1 1/2 timme innan. Bryn steken runtom i olja för värmen och smör för smaken. Låt steken bli färdig i ugnen på 125 grader. Använd termometer och sikta på 55-60 grader eftersom den kommer att gå upp ytterligare några stekgrader när köttet vilar. Avnjut genast.

Eller gör din älgstek tvärtom:

Den välmeriterade viltkocken KC Wallberg steker i en stekpåse och väntar med att bryna köttet tills det har gått färdigt i ugnen. Då får man med doften av nystekt kött, den så kallade Maillardeffekten, ut till bordet. Lite rosmarin i pannan är också gott.  

Grunderna när du lagar en viltstek:
  • Låt steken ligga framme och blir rumsvarm.
  • Salta köttet minst en timme i förväg.
  • Bryn hela styckets yta i en blandning av olja och smör.
  • Laga färdigt i ugn på 125 grader.
  • Använd termometer och sikta på 55-60 grader.
  • Låt vila ca 15 minuter – men ät direkt.

Om du vill ha en rödare stek: Ta ut vid 48 grader.
Om du vill ha en rosa stek: Ta ut vid 52 grader.

Så lagar du tjälknöl:
  • Sätt ugnen på 80 grader.
  • Ställ in en djupfryst stek i en form nedre delen av ugnen.
  • Ugnsstek – det brukar ta 8-12 timmar – till en innertemperatur på ca 65 grader.
  • Lägg i en kall, kryddad saltlag ca 5 timmar.
  • Torka av och servera i tunna skivor.

Gör en wok: Älgsteken kan även strimlas till wok. Värmen i woken ska vara hög och appliceras under kort tid. Marinera gärna de strimlade köttbitarna i asiatiska kryddor innan.

Mer om hur du lagar vilt hittar du laga vilt.

Klassiker - Älgstek

Tunna, möra skivor tjälknöl med en klassisk potatisgratäng.
allt om vilt

Kocken tipsar

till produkten
till produkten
till produkten
till produkten

Kockens viktigaste redskap

Kökspincett
Köksredskap
Kökstermometer
Kökstermometer
Kolstålspanna
Kolstålspannor
Sauteuse
Sauteuse
Mise en place-skålar
Mise en place-skålar
Blandskålar
Blandskålar
Kökssläng
Kökssläng
Ugnsvante
Skydd
Shoppingbag
Shoppingbag
Kastrull med vit bakgrund
Kastruller

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och
    ​
    få 12% rabatt på hela ditt första köp!* 

Prenumerera på nyhetsbrev
butik
*går ej att kombinera med andra erbjudanden.
Två kockar som lagar mat
Entrecôte
Allt om kött
Lax på isbädd
Allt om fisk
Tillagad bit viltkött
Allt om vilt
Rotfrukter
Allt om grönsaker
röda alger
Allt om alger och sjögräs
Två kockar lagar mat
Kökets grunder
Paj med bär
Allt om dessert
Löskokt ägg
Allt om ägg
Se alla våra omdömen på
Trustpilot

Professional Secrets
© 2022 Opexi AB, All rights reserved 
Org nr: 556777-4897
  • Kockar i vårt nätverk​​
  • ​Press
  • Fraktpolicy
  • ​Återbetalningspolicy​

  • Användarvillkor


  • Hitta återförsäljare
  • Bli återförsäljare
  • PS Manifest
  • Registrera ​​produkt
  • Kontakta oss
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss