BjörnstekStek är egentligen inte en styckdetalj, det är en maträtt. Men för björn gör vi ett undantag eftersom djuret har flera stora muskler och muskelgrupper som kan fungera som just stek.
Bra att veta om björnstekOm du har ugnen på 125 grader så fortsätter innertemperaturen att stiga med ungefär 5 grader även efter att du tar ut köttet. Läs mer om 4-procentsregeln 4-procentsregeln.
En stek behöver komma upp i högre temperatur än till exempel filé, för att hålla ihop när man skär den i tunna skivor. Använd alltid termometer när du lagar stek. Alltid. |
|
Hur lagar man björnstek?Ingen björnstek är den andra lik, men alla blir ett givet samtalsämne runt bordet. Låt steken stå i ugnen på 125 grader tills innertemperaturen är 55-62 grader.* Då kan du ta ut den och låta den vila en stund.
Grunderna när du lagar en viltstek:
Mer om hur du lagar vilt hittar du laga vilt. * Enligt Livsmedelverket ska kött från björn hettas upp till över 65 grader. Men eftersom svenskt björnkött alltid testas för trikiner kan du sikta på en lägre temperatur för ett betydligt saftigare och godare resultat. Klassiker - BjörnstekBjörnstek med madeirasås och ugnsbakad potatis.
|