Professional Secrets
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss

PS PRAT om mat

En blogg om att lyckas med mat, matlagning och matkultur.

Gräsligt gott med gräslök!

1/13/2021

0 Kommentarer

 
​Gräslöken är en tacksam och lättodlad växt som kan odlas både på friland och i kruka. Den kommer tidigt på våren och kan skördas under hela säsongen. Man kan så gräslök från frö, dela eller köpa en färdig planta. Till och med de små plantorna som säljs i kruka i matbutiken brukar fungera bra att plantera om och driva vidare i trädgården. 

Kapa de färska bladen nära marken och spara gärna en liten del av plantan så får den mer växtkraft och kommer snällt igen. På ett par veckor har plantan vuxit till sig för en ny skörd. Bladen är godast färska men kan både frysas och torkas. Även blommorna är ätliga och fina som dekoration på en sallad eller i ett kryddsmör. Blommans stjälk är tyvärr hård och tråkig så vill du ha mer blad och en lättskördad planta får du vara på din vakt och nypa av blomknopparna så snabbt som möjligt.

Jag har planterat min gräslök som en 3 meter lång häck i landet. Det är både dekorativt och praktiskt. Några plantor låter jag gå i blom och några skördar jag blad från kontinuerlig. På det viset kan jag både fylla upp frysen inför vintern och njuta av färska blad och blommor hela odlingssäsongen.

Jag använder gräslök till det mesta som inte är sött. Den är klockren till äggröra och i en krämig potatisgratäng, i både varma och kalla soppor och såser, sallader, dressingar och kryddsmör. 

Och du - skippa saxen och skär gräslök med en vass kniv i stället så smakar den mer!

Recept gräslökspannacotta
En favorit här hemma där gräslöken får spela huvudrollen är pannacotta. Toppa och dekorera den gärna med räkor, lax eller rom. 

2 gelatinblad
2,5 dl mellangrädde
1,5 dl matyoghurt
salt & svartpeppar
ca 1 dl hackad gräslök 
(om man vill 0,5 dl dill)

Gör så här:
Lägg gelatinet i kallt vatten i några minuter. 
Koka upp grädden och ta bort den från värmen. 
Lyft upp gelatinet och krama ur det mesta av vattnet. 
Rör ner gelatinet i grädden så att det smälter. 
Blanda i matyoghurt, salt peppar och gräslök (+ dill). 
Häll i glas och låt stelna i kylen i minst 4 timmar.
Bild
0 Kommentarer



Lämna ett svar.

Kockens viktigaste redskap

Kökspincett
Köksredskap
Kökstermometer
Kökstermometer
Kolstålspanna
Kolstålspannor
Sauteuse
Sauteuse
Mise en place-skålar
Mise en place-skålar
Blandskålar
Blandskålar
Kökssläng
Kökssläng
Ugnsvante
Skydd
Shoppingbag
Shoppingbag
Kastrull med vit bakgrund
Kastruller

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och
    ​
    få 12% rabatt på hela ditt första köp!* 

Prenumerera på nyhetsbrev
butik
*går ej att kombinera med andra erbjudanden.
Två kockar som lagar mat
Entrecôte
Allt om kött
Lax på isbädd
Allt om fisk
Tillagad bit viltkött
Allt om vilt
Rotfrukter
Allt om grönsaker
röda alger
Allt om alger och sjögräs
Två kockar lagar mat
Kökets grunder
Paj med bär
Allt om dessert
Löskokt ägg
Allt om ägg
Se alla våra omdömen på
Trustpilot

Professional Secrets
© 2022 Opexi AB, All rights reserved 
Org nr: 556777-4897
  • Kockar i vårt nätverk​
  • Meals for schools​
  • ​Scrap Heap
  • ​Press
  • Fraktpolicy
  • ​Återbetalningspolicy​

  • Användarvillkor


  • Om oss 
  • Hitta återförsäljare
  • Bli återförsäljare
  • PS Manifest
  • Registrera ​​produkt
  • Kontakta oss
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss