Professional Secrets
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss

PS PRAT om mat

En blogg om att lyckas med mat, matlagning och matkultur.

Mytkrossare Söderström till er tjänst

1/11/2021

 
Precis som med krogar får jag i egenskap av kock väldigt ofta frågan om vilken grill som är bäst, vilken som är den bästa marinaden och allt sånt. Mina bästa grilltips helt enkelt. Och som vanligt svarar jag lite nonchalant att det beror på vad det är för resultat man är ute efter, och vilka förväntningar man har på själva grillandet, och att jag helst inte ger tips. 

Grillen - en värmekälla   I grund och botten är ju grillen en värmekälla som ska ge ett livsmedel stekyta i den av matskribenter så välfrekvent använda ordvalet maillardreaktionen samt flytta runt vätskemolekyler i ovan nämnda livsmedel så att de blir tillagade. Sedan tillför en grill en rad andra grejer beroende på vilken sort det är och hur man väljer att använda den, samt hur man väljer att förbereda livsmedlen som ska maillardas och tillagas. (Om detta handlar den enda upprörda flashbacktråden som finns om mig, från när jag i en sjukt gammal grilltestartikel för Aftonbladet(?) säger typ: värmekälla som värmekälla det som tillför smakskillnader är inte om du eldar med gas eller kol.)
Exempel på saker en grill kan tillföra för själva grillupplevelsen är:smak
  • textur
  • en känsla av hegemonisk manlighet av själva grillaren
  • ångest
  • mysighet med levande lågor av eld
  • sot på livsmedlet

Det beror på HUR man grillar   
Alltså: enligt mig personligen tror jag att sjukt få människor kan känna skillnad på en randig stekyta skapad rakt upp och ner av galler som värmts upp av glödande kol eller brinnande gas. Även om det mycket väl kan finnas marginella smakskillnader. 

    Kol och ved och andra träslag får ju om inte annat själva grillaren att lukta som en hot dog på dagisutflykt och borde alltså få de flesta livsmedel att ta över några av de där karaktäristiska rökiga lägereldssmakerna. MEN det beror på HUR man grillar. Ligger en skiva kött på det där gallret jag nämnt ovan, i fyra minuter på varje sida och blir brynt och varm/ljummet och sedan bärs in på en bricka till köket där den äts upp kan man gott och väl ha en gasgrill, som blir jämnt varm lätt och som håller denna jämna temperatur utan ansträngning av grillaren utan att skämmas. 

Stäng in röken
I de fall man grillar på det sättet tror jag att användandet av just kol eller ved används till 90 % för själva grillarens mysighetsupplevelses skull. Däremot ÄR jag ett stort fan av just sådana mysighetskänslor men tycker att man ska utnyttja träet och kolens egenskaper när man ändå håller på. Stänga in röken med lock och kanske spä på med lite extra rökighet i form av enris eller rökspån. Om man har en gasolgrill kan det här också göras genom att lägga ner ett foliepaket eller av grillförsäljaren tillverkad rökspånsbehållare där det varma finns i grillen. 

Då kan man skippa alla bbq-marinader och liquid smokeflaskor och dessutom bli en sån där härligt mysig gående hot dog, luktmässigt alltså.

Sammanfattning och några tips ändå:
  • Kör gasol om det känns bra och smidigt
  • Spä på smak och myskänsla med hjälp av olika rökspån eller enris och utnyttja grillarnas lock
  • För att röka saker kallare och längre tid (tex såser, majonnäser, ostar, fisk) kan man ha väldigt lite glöd i en vanlig klotgrill och ställa livsmedlet långt från värmekällan men ha det som ska ryka i direktkontakt med den. Samma för gasol men att man bara har en liten del av den tänd på lägsta fart
  • Ha inte sån panik, prova dig fram. Våra kocktips är värdelösa jämfört med din egen erfarenhet och dina egna smakpreferenser, vill du dricka liquid smoke och halsa bbq-sås, så GÖR det!

Grilla på!
Bild

Kommentarerna är stängda.

Kockens viktigaste redskap

Kökspincett
Köksredskap
Kökstermometer
Kökstermometer
Kolstålspanna
Kolstålspannor
Sauteuse
Sauteuse
Mise en place-skålar
Mise en place-skålar
Blandskålar
Blandskålar
Kökssläng
Kökssläng
Ugnsvante
Skydd
Shoppingbag
Shoppingbag
Kastrull med vit bakgrund
Kastruller

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och
    ​
    få 12% rabatt på hela ditt första köp!* 

Prenumerera på nyhetsbrev
butik
*går ej att kombinera med andra erbjudanden.
Två kockar som lagar mat
Entrecôte
Allt om kött
Lax på isbädd
Allt om fisk
Tillagad bit viltkött
Allt om vilt
Rotfrukter
Allt om grönsaker
röda alger
Allt om alger och sjögräs
Två kockar lagar mat
Kökets grunder
Paj med bär
Allt om dessert
Löskokt ägg
Allt om ägg
Se alla våra omdömen på
Trustpilot

Professional Secrets
© 2022 Opexi AB, All rights reserved 
Org nr: 556777-4897
  • Kockar i vårt nätverk​​
  • ​Press
  • Fraktpolicy
  • ​Återbetalningspolicy​

  • Användarvillkor


  • Hitta återförsäljare
  • Bli återförsäljare
  • PS Manifest
  • Registrera ​​produkt
  • Kontakta oss
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss