Professional Secrets
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss



​Hem / Matkunskap / Kökets grunder / Lilla teknikskolan / Grillskolan

Proffsens snabba grillskola

  • Invänta rätt glöd/värme
  • Använd kökstermometer
  • Torka av det som ska grillas
  • Jobba med direkt värme, indirekt värme och ugnen
  • Lägg pengarna på en bättre råvara – inte på en större grill

Det första du ska göra när du grillar är att ge glöden lite tid så att den hinner bli perfekt (och så att all eventuell tändvätska har brunnit bort). Det här visste du redan, men du kanske hör till dem som slarvar ändå. Gör inte det.

Använd termometer

Försök att ha jämnstora portionsbitar på grillen. Använd en sekundtermometer med tunn nål som inte lämnar stora hål i maten. Tänk på att innertemperaturen fortsätter att stiga även när du har tagit maten från glöden. Kött behöver god tid på sig att vila och jämna ut temperaturskillnader. För fisk går processen lite fortare.
Glödande grillkol till grillen
Jag älskar att steka i stekpanna på grillen.
​

Henric Young
Före detta kökschef, numera Professional Secrets...
till produkten

Rätt temperatur kött:

Bleu: upp till          45°C (nöt).
Rare:                 45-50°C (nöt, vilt).
Medium-rare:   50-54°C (nöt, vilt, kalv, lamm).
Medium:           54-58°C (nöt, vilt, kalv, lamm).
Medium-well:    58-65°C (nöt, vilt, kalv, lamm).
Well done:        65-72°C (nöt, vilt, kalv, lamm, fläsk, fågel)

Rätt temperatur fisk:

Så gott som all fisk du lägger på grillen är färdig vid en innertemperatur på 48 till 52 grader. Ligg hellre för lågt än för högt (och kom ihåg att temperaturen fortsätter att stiga efter grillning).
Det stora undantaget – och ljuvligt gott på grillen – är tonfisk, svärdfisk och marlin. Här vill du ha en rosa kärna. Sikta på 31 grader.

Torka alltid av det som ska grillas

Den kemiska förklaringen till smaken i grillad fisk och kött kallas Maillardreaktion. De goda dofterna och smakerna kommer av att kolhydrater och aminosyror reagerar med varandra. Om proteinet är torrt på ytan när du grillar det så kommer den här processen igång fortare – och maten lossnar lättare från underlaget.

​Så grillar du kött:

  • Lägg lite pengar på fint, marmorerat kött.
  • Var inte rädd för höga temperaturer när du grillar. Låt köttet vila sig färdigt.
  • Vänd när köttsaft sipprar på ovansidan. Att tillaga andra sidan går alltid fortare. En dubbelt så tjock bit tar 4 gånger så lång tid att bli färdig.
  • Syrliga ingredienser i marinader mörar köttet, åtminstone på ytan. Hoppa över olja i grillmarinader, den tillför ingen smak och fattar lätt eld. Marinera i god tid innan du grillar.
  • Peppra efter grillning, bränd peppar smakar illa.
  • Var inte för ivrig med grilltången. Vänta på karamellisering så lossnar köttet från grillgallret.

Använd gärna ugnen 1

Om det behövs – framför allt om det är större stycken du grillar – låt gärna maten gå färdigt i en varm ugn. Att använda ugnen för att få ett perfekt resultat är inte fusk, det är proffsigt.

​Använd gärna ugnen 2

Du kan även använda ugnen innan du grillar. Tillaga t ex en stor köttbit på låg temperatur i ugnen dagen innan och låt den gå färdigt på grillen – hel eller i skivor som du snabbt ger en perfekt, smakrik yta. Eller marinera en hel kyckling (av fin kvalitet) i saltlag och att sedan tillaga den sakta i ugnen i många timmar på låg temperatur, just under 70 grader. Ge den en snabb omgång på grillen före servering.

Så grillar du fisk:

  • Välj fisksort med omsorg när du ska grilla. Fasta fiskar såsom lax, hälleflundra, marulk och tonfisk fungerar bäst. Även skaldjur såsom stora scampi passar för grillen.
  • Invänta det brända (se maillard, ovan). Pensla fiskbitarna med ett tunt lager olja innan de hamnar på gallret.
  • Glöden ska vara mogen och gallret ska vara varmt och rent. Om det är riktigt hett innan du lägger på fisken så fastnar den inte lika lätt.
  • Grilla gärna fisk med skinnet kvar. Det lossnar lättare från gallret och fungerar som ett sammanhållande paket. Fisk som du grillar hel och fylld med örter kan du snöra som du gör en stek.

Använd stekspade

En halvtimme i saltlag kan göra fisken fastare och lättare att handskas med. Använd en stadig stekspade för att vända, inte tång. En stekgaffel som kommer ner mellan gallren kan också fungera. Vänd fisken en gång.

Fet fisk brinner

Feta fiskar är ofta fasta i köttet och passar bra på grillen. Om fettet droppar och ger orsakar små bränder ska du flytta fisken till indirekt värme.

Investera i ett dubbelhalster

Ett dubbelhalster omsluter fisken från båda sidor och håller den på plats under grillning. Det underlättar.

Så grillar du grönsaker

Knivigt med grillspett

Grillspett är ett trevligt påhitt, men eftersom fisk, skaldjur och grönsaker har olika tillagningstid bör de egentligen grillas på separat för bästa resultat. Om du ändå satsar på grillspett, använd jämnstora bitar.
Ett annat tips är dubbla grillspett som hindrar råvaran från att snurra runt när du lyfter den från gallret.

Klyv hummern rätt

Klyv en genom huvudet innan du grillar den. Att göra det rätt är det skonsammaste sättet att döda en hummer. På ryggskölden sitter en inbuktning som ser ut som ett ”Y”. Sätt knivspetsen där och klyv fram mot huvudet. En riktigt stor hummer kan du koka innan du grillar den.

Grilla hummern rätt

Grilla hummerhalvorna med köttsidan vänd ner mot grillen först – en kort stund och på hög värme. Vänd dem och låt gå färdigt med skalsidan ner. Nu har du alla möjligheter att smaksätta köttet med marinad, glaze, eller bara smör.

En ren grill är en bättre grill

Lager på lager av ingrott fett och aska är inte att rekommendera som krydda till varken kött, fisk eller grönsaker. Se till att göra grundligt rent i utomhusgrillen då och då. Enklaste sättet är att helt enkelt bränna bort gamla grillrester med hjälp av en nystartad glöd.

Ett rent grillgaller ger garanterat ett snyggare rutmönster på maten, du får fram (bokstavligen) renare smaker och du får dessutom bättre värmeöverföring in i råvaran. Proffsen har olika favoritmetoder för att hålla rent och fritt från öppna lågor under själva grillningen, men det kan vara en bra idé att beväpna dig med en stålborste, vatten, hushållspapper och/eller tidningspapper.
​
Jag brukar alltid ha framme en ordentlig stålborste, vattenspray och hushållspapper.
– Albert "Abbe" lindo, kökschef och grillentusiast

Läs mer om grillens viktigaste detalj: allt om grillgaller. ​

Slutligen:

Köp inte en finare grill än grannen – köp finare kött, färskare fisk och skaldjur, och bättre grönsaker.
Snart grilldags
Till produkten
grilla kött
grilla grönsaker
grilla fisk

Bästsäljare

till produkten
till produkten
till produkten
till produkten
Utforska våra produkter

Kockens viktigaste redskap

Kökspincett
Köksredskap
Kökstermometer
Kökstermometer
Kolstålspanna
Kolstålspannor
Sauteuse
Sauteuse
Mise en place-skålar
Mise en place-skålar
Blandskålar
Blandskålar
Kökssläng
Kökssläng
Ugnsvante
Skydd
Shoppingbag
Shoppingbag
Kastrull med vit bakgrund
Kastruller

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och
    ​
    få 12% rabatt på hela ditt första köp!* 

Prenumerera på nyhetsbrev
butik
*går ej att kombinera med andra erbjudanden.
Två kockar som lagar mat
Entrecôte
Allt om kött
Lax på isbädd
Allt om fisk
Tillagad bit viltkött
Allt om vilt
Rotfrukter
Allt om grönsaker
röda alger
Allt om alger och sjögräs
Två kockar lagar mat
Kökets grunder
Paj med bär
Allt om dessert
Löskokt ägg
Allt om ägg
Se alla våra omdömen på
Trustpilot

Professional Secrets
© 2022 Opexi AB, All rights reserved 
Org nr: 556777-4897
  • Kockar i vårt nätverk​​
  • ​Press
  • Fraktpolicy
  • ​Återbetalningspolicy​

  • Användarvillkor


  • Hitta återförsäljare
  • Bli återförsäljare
  • PS Manifest
  • Registrera ​​produkt
  • Kontakta oss
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss