Professional Secrets
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss

PS PRAT om mat

En blogg om att lyckas med mat, matlagning och matkultur.

Nässlor - ett nyttigt ogräs

1/13/2021

0 Kommentarer

 
​Alla har vi säkert något tråkigt förhållande till nässlan. I form av ledsamma minnen av brända barnsben och Salubrin eller kanske som det återkommande ogräset som ska rensas bort i trädgården. Men nässlan är även en tillgång, en supernyttig växt som du kan använda i köket. Nässlor är laddade med vitaminer, mineraler och järn och är dessutom helt gratis.

Plocka med omsorg
Plocka de små späda toppskotten i skogslundar och på ängar. Undvik ladugårdar, gödselstackar och komposter. Där tar nässlorna upp kvävet ur jorden som de omvandlar till nitrit vilket är ohälsosamt att äta i större mängder. Att plocka vid bilvägar känns inte heller helt bra med tanke på tungmetaller och liknande. Nässlor växer oftast tätt tillsammans i stora bestånd så det brukar gå snabbt att få i hop en stor skörd om du hittar ett bra ställe.

Som vi alla vet så bränns nässlorna. Deras fina hår innehåller ett gift som påminner om det som myggan och getingen har. Men låt inte det avskräcka dig. Använd handskar när du plockar och vid torkning eller upphettning förlorar håren sina egenskaper och slutar brännas.

Vad används nässlor till
Nässlor kan användas till det mesta. Som ersättning till spenat i soppor, såser, gratänger. I pajer och till pesto. Torkade kan de användas med frukostflingorna, som te eller i brödbaket där både torkade och förvällda funkar bra.

Rensa och skölj nässlorna noga. Förväll dem i lättsaltat vatten i några minuter, sila och krama ur dem. Om de inte ska användas på en gång så går de bra att frysa.

Man kan torka bladen på bakplåtspapper i ugnen på 50 grader i några timmar. Alternativt på ett tygstycke ute i solen men då tar det några dagar. Eftersom det svenska vädret minst sagt är lite ostadigt så föredrar jag ugnen. När nässlorna är torra och frasiga är de klara. Förvara dem i en lufttät burk som de är eller mixa till ett pulver.

Jag använder även nässlor till att gödsla med i trädgården. Jag lägger dem i en hink med vatten, rör om då och då och efter en vecka silar jag bort växtdelarna och späder med tio delar vatten. (Efter några dagar när bladen bryts ner luktar det pyton så ställ hinken långt ifrån din uteplats eller nära någon som du inte tycker om.) 

Recept minipajer
Årets första nässlor blev en fyllning till några små pajer. Nässlorna fick sällskap med gräslök, basilika och inkokta tomater som jag skrev om i här. Man kan fylla en paj med princip vad som helst. Grönt, kött, fisk. Det man har hemma helt enkelt. Har du inga små pajformar funkar muffinsplåtar eller muffinsformar i aluminium bra. Pajarna går att frysa i ett par månader och är perfekta att ta fram som ett mellanmål, en förrätt, till sommarens picknick och buffér.

Pajdeg:
175 g kylskåpskallt smör

4 dl vetemjöl

0,5 tsk salt

ev. lite iskallt vatten

Fyllning:

1 ägg 

​1 dl mjölk eller grädde

130 g ricottaost

+ det du gillar

Gör så här:
Arbeta snabbt ihop smör, vetemjöl och salt för hand eller i matberedare.
Tillsätt några droppar kallt vatten om degen känns torr.
Låt stå kallt i ca 30 minuter.
Smörj och tumma ut degen i formarna.
Ställ dem kallt i ytterligare ca 15 minuter.
Vispa ägget, rör i vätskan och tillsätt ricottan + det du gillar. 
Smaka av med salt och peppar.
Fördela fyllningen i formarna.
Grädda i cirka 20-25 minuter eller tills de får fin färg i 200 grader.
Bild
0 Kommentarer



Lämna ett svar.

Kockens viktigaste redskap

Kökspincett
Köksredskap
Kökstermometer
Kökstermometer
Kolstålspanna
Kolstålspannor
Sauteuse
Sauteuse
Mise en place-skålar
Mise en place-skålar
Blandskålar
Blandskålar
Kökssläng
Kökssläng
Ugnsvante
Skydd
Shoppingbag
Shoppingbag
Kastrull med vit bakgrund
Kastruller

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och
    ​
    få 12% rabatt på hela ditt första köp!* 

Prenumerera på nyhetsbrev
butik
*går ej att kombinera med andra erbjudanden.
Två kockar som lagar mat
Entrecôte
Allt om kött
Lax på isbädd
Allt om fisk
Tillagad bit viltkött
Allt om vilt
Rotfrukter
Allt om grönsaker
röda alger
Allt om alger och sjögräs
Två kockar lagar mat
Kökets grunder
Paj med bär
Allt om dessert
Löskokt ägg
Allt om ägg
Se alla våra omdömen på
Trustpilot

Professional Secrets
© 2022 Opexi AB, All rights reserved 
Org nr: 556777-4897
  • Kockar i vårt nätverk​​
  • ​Press
  • Fraktpolicy
  • ​Återbetalningspolicy​

  • Användarvillkor


  • Hitta återförsäljare
  • Bli återförsäljare
  • PS Manifest
  • Registrera ​​produkt
  • Kontakta oss
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss