SpenatDen tidiga, späda spenaten som kommer på våren fungerar utmärkt i sallad. Spenaten som kommer till vintern är betydligt grövre och måste förvällas innan man äter den.
Späd spenat är mycket känslig och ska ätas så färsk som det bara går. Grövre spenat som kommer lite senare på säsongen går ofta direkt från skörd till djupfryst. Bra att veta om spenatSpenat finns numera ofta i påse. Om du är noggrann med att tillsluta hålet i en öppnad påse kommer den att hålla sig spänstig betydligt längre.
Frilandsodlad spenat behöver rengöras noga. Torka bladen ordentligt efteråt så att de inte blir mosiga. |
|
Hur tillagar man spenat?Titta först på hur spenaten ser ut. Späda blad blir en fin sallad och försvinner nästan helt om du hettar upp dem. Grövre blad är inte så goda att tugga råa, men har mycket mer karaktär. Blanchera, ångkoka, bräsera eller fräs med vitlök, till exempel. Spenat gör sig också bra i en paj med feta- eller getost, eller i en frittata.
Så blancherar du spenatBlanchering passar grönsaker med kort koktid och är en utmärkt metod för spenat. Med den här metoden tillagar du de vackra bladen utan att gå miste om smaken, färgerna och nyttigheterna. Gör så här:
Så ångkokar du spenatAtt koka i vattenånga är mer skonsamt mot grönsaker än att sänka ner dem i kokande vatten. Med den här metoden får du spröda blad av spenat som har smaken, färgerna och nyttigheterna kvar. Det finns speciella ugnar för ångkokning. Du kan även göra din egen ånglösning med en rymlig kastrull med lock, lite kokande vatten i botten och ett durkslag. Spenat ska ångkoka i ca 3 minuter. Låt rinna av före servering.
Så bräserar du spenatBryn i smör och/eller olja. Den här behandlingen lockar fram smakämnen. Tillsätt lite vätska – till exempel vatten, buljong, vin, öl – och koka ner tills spenaten är färdig. Det ska gå fort, den ska inte koka till en massa.
Gräddkokt spenat är gott och enkelt att göra: Koka ihop grädde så att den blir lite simmig. Låt spenatblad koka i grädden i 3-4 minuter. Riv i lite muskot, peppra, salta och servera. Låt spenat koka med i risotton efter halva koktiden. Fräs spenaten med vitlök och ät det som tillbehör eller vänd ner det goda i nykokt pasta och riv en driva parmesan eller pecorino över. En skvätt grädde gör sig också bra här. Stek spenat med chili och vitlök och vänd ner i couscous. Låt bitar av bladet koka med på slutet i en grönsaks- eller linssoppa med rotfrukter och lök. Gör en frittata: Fräs lök och spenat tills vätskan kokat in, lägg skivad kokt potatis i pannan och häll över en ägg-, mjölk- och parmesanblandning och låt den sätta sig lite innan du stoppar in hela pannan i ugnen och låter den vara där på 160 grader i cirka 30 minuter. Klassiker - SpenatSpenat och fetaostpaj.
|