Professional Secrets
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss

PS PRAT om mat

En blogg om att lyckas med mat, matlagning och matkultur.

Primörernas primör

1/14/2021

0 Kommentarer

 
Sparris, en lättfrusen själ
De första veckorna när sparrisen tittar fram ur myllan brukar kunna vara lite tuffa för dem. Rötterna klarar sig bra men de fina små stänglarna som kikar upp fryser lätt. Vi har haft minusgrader i flera nätter så jag bäddar ömt in min sparrislist med fiberduk varje kväll. Lite duttande är de allt värda för belöningen är ju så stor. Att kunna tassa ut till köksträdgården och skära av pinfärsk och spänstig sparris för att sedan direkt kunna tillaga och äta dem är ren och skär lyx och matkärlek. Så jag vill inte dela med mig av min sparris till farbror frost.

Kraftig Rambo och späd Primaverde
Jag odlar sorterna Rambo och Primaverde. Rambo är som namnet antyder en kraftig och robust sort medan Primaverde är spädare och grönare. Båda är lika goda men har olika karaktär. Primaverden kallas även för salladssparris och kan till och med ätas rå men Rambo ska med fördel tillagas ett par minuter.

Snabblagad sparris med chili och limesmör
Det fina med sparris, förutom den goda smaken, är att den inte kräver så lång tillagning. Den borde nästan klassas som fast food men med epitetet delux. Oftast så kokar jag bara sparrisen lätt, grillar eller råsteker den snabbt i en panna och serverar med en hollandaise eller ett skirat smör. Ett favoritrecept där jag smaksätter smöret med chili och lime har jag delat tidigare på PS och det hittar du här.

Men som ni kanske har märkt så har jag en liten förkärlek till snabblagade soppor så givetvis avnjutes även primörernas primör på detta vis. För att få soppan än mer lyxig så toppar jag den med lite olika tillbehör. Dels för att det är gott men inte att förglömma - man äter med ögonen också!

Recept sparrissoppa
  • 500g grön sparris
  • 1 liten gul lök 
  • 1 vitlöksklyfta
  • 8 dl hönsbuljong
  • 1 dl vitt vin
  • 2 dl grädde
  • smör 
  • salt och peppar

Gör så här
1. Skär eller bryt bort de hårda ändarna på sparrisen och skär den sedan i cm långa bitar.
2. Finhacka löken.
3. Fräs löken och en pressad vitlöksklyfta försiktigt i smör i en kastrull utan att de tar färg.
4. Tillsätt sparris, buljong, vin och grädde. 
5. Koka i ca 15 min och mixa sedan allt till en slät och luftig soppa. 
6. Smaka av med salt och peppar. 
7. Häll upp soppan i tallrikar och dekorera dem fint. 

Du kan läsa mer om sparris här och hur du matchar den med vin här.
Bild
0 Kommentarer



Lämna ett svar.

Kockens viktigaste redskap

Kökspincett
Köksredskap
Kökstermometer
Kökstermometer
Kolstålspanna
Kolstålspannor
Sauteuse
Sauteuse
Mise en place-skålar
Mise en place-skålar
Blandskålar
Blandskålar
Kökssläng
Kökssläng
Ugnsvante
Skydd
Shoppingbag
Shoppingbag
Kastrull med vit bakgrund
Kastruller

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och
    ​
    få 12% rabatt på hela ditt första köp!* 

Prenumerera på nyhetsbrev
butik
*går ej att kombinera med andra erbjudanden.
Två kockar som lagar mat
Entrecôte
Allt om kött
Lax på isbädd
Allt om fisk
Tillagad bit viltkött
Allt om vilt
Rotfrukter
Allt om grönsaker
röda alger
Allt om alger och sjögräs
Två kockar lagar mat
Kökets grunder
Paj med bär
Allt om dessert
Löskokt ägg
Allt om ägg
Se alla våra omdömen på
Trustpilot

Professional Secrets
© 2022 Opexi AB, All rights reserved 
Org nr: 556777-4897
  • Kockar i vårt nätverk​
  • Meals for schools​
  • ​Scrap Heap
  • ​Press
  • Fraktpolicy
  • ​Återbetalningspolicy​

  • Användarvillkor


  • Om oss 
  • Hitta återförsäljare
  • Bli återförsäljare
  • PS Manifest
  • Registrera ​​produkt
  • Kontakta oss
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss