Professional Secrets
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss

PS PRAT om mat

En blogg om att lyckas med mat, matlagning och matkultur.

Riktigt ordentliga spjäll!

1/5/2021

 
​Sedan jag var lite har jag alltid varit en sucker för revbensspjäll på julbordet. Men faktum är att man med glädje kan äta dem året runt.

Vi har tyvärr den dåliga benägenheten här att grilla på råa revbensspjäll och efter att ha utsatts för skärselden några minuter försöker vi sen slita isär de då hårda och osmakliga styckena med våra tänder. Totalt vansinne.

Min svärfar gör som de alltid gjort i Södern i USA – antingen kokar han dem först eller så låter han dem ligga på indirekt värme i grillen under en lång tid för att bli så möra att de faller sönder. Sen får de yta, lite knaprighet och sin fina färg.

Om man inte har en enorm grill eller orkar hålla på med en massa finlir kan man lika gärna slå in spjällen i folie och antingen baka dem i ugnen eller i grillen men då utan rädsla för att de blir brända.

Jag vill ha dem riktigt kladdiga. Inte för mycket rökighet framför allt under julen men jag tycker generellt att det är lätt att det bara tar över en massa. Bättre då att hitta andra smakkombinationer. Whisky är aldrig fel.


Revbensspjäll
Tid: 3 timmar 
Mängd: 4 portioner

2 kg revbensspjäll (med ben)
Salt & peppar
4 msk mörk sirap
1 färsk röd chili
2 tsk Worcestershiresås
1 msk mald ingefära
1 krm muskotnöt
1 tsk paprikapulver
0.5 msk torkad rosmarin
1 tsk soja
3 cm ingefära
3 vitlöksklyftor
1 msk vitvinsvinäger
0.5 färsk röd chili
0.5 dl Singleton Spey Cascade
3 msk mörkt muscovadosocker (50/50 råsocker/farinsocker kan funka som substitut)
1 dl ketchup
2 tsk dijonsenap
1 msk Worcestershiresås

Salta och peppra revbensspjällen rikligt.

Finhacka chilin. Rör samman sirap, chili, Worcestershiresås, ingefära, muskot, paprika, rosmarin och soja. Smeta in spjällen ordentligt med marinaden och lägg i en påse i kylen över natten.

Sätt ugnen på 180 grader. Ta fram spjällen, ta ur dem ur påsen och slå in i folie. Baka dem i mitten av ugnen cirka 2 – 2.5 timmar. De är klara när de är riktigt möra och man nästan kan dra bort köttet från benen.

Riv ingefära, vitlök och chili på ett rivjärn. Häll ner det i en kastrull och tillsätt whisky, socker, ketchup, senap och Worcestershiresås. Häll i 1/2 dl vatten och koka upp såsen. Låt sjuda tills den tjocknar.

Höj temperaturen i ugnen till 220 grader. Ta ut spjällen ur folien och lägg i en form. Pensla spjällen med rikligt med sås. In i ugnen igen. Ta ut och pensla ett par gånger till och när de börjar få fin färg är de klara.

Låt spjällen vila 5-10 minuter, skär upp och ät omedelbart. Gärna med lite extra sås vid sidan om.

Mycket, mycket mer matnyttigt från Johan Hedberg hittar du här.
Bild

Kommentarerna är stängda.

Kockens viktigaste redskap

Kökspincett
Köksredskap
Kökstermometer
Kökstermometer
Kolstålspanna
Kolstålspannor
Sauteuse
Sauteuse
Mise en place-skålar
Mise en place-skålar
Blandskålar
Blandskålar
Kökssläng
Kökssläng
Ugnsvante
Skydd
Shoppingbag
Shoppingbag
Kastrull med vit bakgrund
Kastruller

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och
    ​
    få 12% rabatt på hela ditt första köp!* 

Prenumerera på nyhetsbrev
butik
*går ej att kombinera med andra erbjudanden.
Två kockar som lagar mat
Entrecôte
Allt om kött
Lax på isbädd
Allt om fisk
Tillagad bit viltkött
Allt om vilt
Rotfrukter
Allt om grönsaker
röda alger
Allt om alger och sjögräs
Två kockar lagar mat
Kökets grunder
Paj med bär
Allt om dessert
Löskokt ägg
Allt om ägg
Se alla våra omdömen på
Trustpilot

Professional Secrets
© 2022 Opexi AB, All rights reserved 
Org nr: 556777-4897
  • Kockar i vårt nätverk​
  • Meals for schools​
  • ​Scrap Heap
  • ​Press
  • Fraktpolicy
  • ​Återbetalningspolicy​

  • Användarvillkor


  • Om oss 
  • Hitta återförsäljare
  • Bli återförsäljare
  • PS Manifest
  • Registrera ​​produkt
  • Kontakta oss
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss