Konsten att grilla revbensspjällRevbensspjäll är perfekt lämpade för grillen, där de ska utsättas för långsam tillagning som gör det fettrika, bindvävsrika köttet så smakrikt och mört som det bara går.
Grisar – beroende på ras – kan ha upp till 17 revben. De kan styckas på minst 3 olika sätt och alla dessa passar på grillen. Tjocka revbensspjäll Kräver lite extra tid på låg värme för att bli genomstekta och möra. Läs mer om tjocka revben här: Tjocka revben
Tunna revbensspjällOjämna till formen och tjockleken vilket försvårar tidtagningen på grillen. Läs mer om tunna revben här: Tunna revben
|
|
Baby Back Ribs / Kam-benSmå och praktiska, men innehåller magrare kött som torkar ut fortare.
Här är grunderna för att lyckas oavsett vilken typ av revbensspjäll du har på grillen: Ta bort hinnanFör att köttet ska ta åt sig mer smak och för att varje tugga ska falla av benet utan motstånd ska du helst ta bort hinnan på revbensspjällens ”insida” (den konkava sidan).
Gör så här: Använd en lite mindre kniv och lyfta upp ett hörn av hinnan. Använd en bit kökspapper för att greppa hinnan och dra av den från hela styckdetaljen. Smaksätt i god tidSmaksätt helst revbensspjällen långt före tillagning. Att gnida in styckdetaljen med en torr, smakrik ”rub” är en bra lösning. Gärna dagen innan du ska tillaga dem.
Indirekt värmeRevbensspjällen behöver god tid på sig på grillen att utveckla smaker och en konsistens som smälter i munnen. Därför ska du preparera din grill med lock för indirekt värme genom att samla glöden i ett hörn/på en kant.
Grilla revbensspjäll längeLägg revbensspjällen på den ”svala” siden av grillen så att köttet tillagas med indirekt värme. Gallret ska vara rent och gärna inoljat. Täck revbensspjällen med aluminiumfolie. Sätt på locket och låt köttet tillagas i minst en timme. (Det långsamma konceptet ”barbecue” fungerar egentligen bättre här än svenskans ”grilla”.)
|
Om träsmakOm du hör till dem som gärna smaksätter det som grillas med rök från smakliga träsorter: Ge den fuktade, rykande veden en stund på grillen innan du lägger på köttet. Den allra första röken kan vara vass och otrevlig i smaken.
Om/när glöden falnarPensla revbensspjällen med barbecuesås/glaze. Täck med folie igen och fortsätt tillagningen i en varm ugn om det behövs. För att se när de är klara, se nedan:
Testa med gaffeltricketGör så här: Stick in en vanlig gaffel i köttet och lyft. Om köttet genast släpper från gaffeln så är det färdigt.
Alternativt så kan du nypa tag i ett litet köttstycke med din grilltång eller stekpincett, vrida om och se om det lossnar utan motstånd. Låt vilaTa ut revbensspjällen ur ugnen och låt vila i aluminiumfolie på en varm plats. Det här ger vätskorna en chans att jämna ut sig i köttet – så att det blir saftigare och godare på tallriken.
Förkoka gärnaDet kanske bästa och enklaste sättet att få till perfekta revbensspjäll med sönderfallande kött är att (lång)koka dem i god tid innan du smaksätter dem på grillen. Antingen kan du koka dem i ca en timme i en god buljong, eller så kan du tänka så här:
Tänk Pulled PorkLägg revbensspjällen i en lite djupare ugnsplåt och täck med en koncentrerad marinad eller rubb. Täck med aluminiumfolie och långkoka mitt i ugnen på låg temperatur – ca 120 grader – i 2-3 timmar. Använd termometer. Grilla därefter hårt och hastigt och pensla med glaze (som du kan, om du vill, göra på den smakrika vätskan som samlas i långpannan*) när gästerna har kommit.
*Perfekt glaze:Efter timmarna i ugnen kommer de marinerade/kokta revbensspjällen att bada i sin egen smakrika vätska. Den kan du omvandla till en svårslagen glaze. Gör så här:
|
|