Professional Secrets
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss

PS PRAT om mat

En blogg om att lyckas med mat, matlagning och matkultur.

Rot är rätt

1/13/2021

0 Kommentarer

 
​Som barn har jag ett starkt minne av rotsaker och det är lång ifrån positivt. Jag glömmer aldrig, när skolklassen åkte till en grönsaksodlare för att lära oss allt om grönsaker. Grönsakerna var endast rotfrukter och den stolta odlaren guidade oss runt sitt koloniområde. Klädd i foträtta ljusgrå eccoskor (ja sådana som gjorde märken i snön) och hemstickade vantar och mössa. Han lät oss smaka på diverse råa rotgrönsaker och vi spottade och fräste. Inte blev det bättre när skolbespisningen serverade rotmos mellan varven, helt utan smör och kryddor. Nej, mina minnen av rotsaker som barn är inte alls positiva.

Nyttiga, närproducerade och goda
De senaste åren har jag verkligen insett att om det är något vi kan uppe i norr är att få fram underbart goda rotsaker. Dom är inte bara nyttiga, närproducerade och billiga dom är faktiskt väldigt GODA.

Jag tror att vi svenskar envisas att köpa de smaklösa kvisttomaterna från Holland bara för dom har en vacker färg. Men man kan helt skippa tomater i vårt land och större delen av året, enligt mig.

Rotsaker - en utmärkt bas
Däremot kör på med rotgrönsaker. Rostade, kokade, picklade och råa... Rotsaker är en utmärkt bas i vårt kök. Jag brukar rosta, skrubbade jordärtskockor i ugnen med olivolja, salt och peppar. Servera dem som härligt tillbehör till en bit kött och en god majonnäs, gärna smaksatt med tryffel.

Eller så låter jag en hel rotselleri gå i ungnen, tills den är mjuk. Mixa den med brynt smör, citronzest, salt och peppar....simsallabim har du en fantastisk puré till fisk. Att fritera strimlor av palsternacka, ger ett krispigt sött chips, som garnityr och smak till till exempel viltkött. Alla rotsaker går att fritera och salta och ha som snacks.

Men familjens eviga favorit är en stor plåt med rotselleri, morötter, palsternacka, sötpotatis, vitlök, rödlök och vanlig potatis. Ringla olivolja, honung över allt och salta och peppra och lägg på några kvistar rosmarin. Rosta sedan allt i ugnen. Servera med exepmpelvis lamm och chèvrekräm.

En annan goding är palsternackssoppan. Här kommer ett recept som är perfekt att förbereda och njuta av efter en dag i skidspåret. 

Palsternackssoppa i indisk stil med korianderolja, 4 portioner
500 g hackad palsternacka
1 gul hackad lök
2 krossade vitlöksklyftor
2 msk riven ingefära
1-1 1/2 buljongtärningar (grönsaks eller kyckling)
7,5 dl vatten
1 msk garam masala (halvera detta om du föredrar en lite mildare soppa)
1 tsk spiskummin
1 msk smör
lite saft av citron (efter smak)
salt och peppar

Gör så här: 
Svetta lök och vitlök i lite olja. Tilsätt de torra kryddorna och ingefäran. Efter någon minut tilsätter du palsternackan. Låt ingredienserna samsas i grytan ytterligare några minuter. Tillsätt vatten och buljongtärning och låt sjuda i ca 20-30 min tills dess att grönsakerna är mjuka. Mixa alla ingredienser med stavmixer. Smaka av med salt, peppar citron och smör.

Korianderolja
Tycker man inte om koriander kan denna bytas ut mot persilja. Mixa ingrediensena med en stavmixer.
1/2 dl rapsolja 
1/2 dl hackad koriander

Tips! 
Om du vill ha ett protein till soppan kan du servera den med kokt kycklingbröst, räkor eller riktig lyxigt med halstrade pilgrimsmusslor.

Ha ett härligt sportlov!


Bild
0 Kommentarer



Lämna ett svar.

Kockens viktigaste redskap

Kökspincett
Köksredskap
Kökstermometer
Kökstermometer
Kolstålspanna
Kolstålspannor
Sauteuse
Sauteuse
Mise en place-skålar
Mise en place-skålar
Blandskålar
Blandskålar
Kökssläng
Kökssläng
Ugnsvante
Skydd
Shoppingbag
Shoppingbag
Kastrull med vit bakgrund
Kastruller

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och
    ​
    få 12% rabatt på hela ditt första köp!* 

Prenumerera på nyhetsbrev
butik
*går ej att kombinera med andra erbjudanden.
Två kockar som lagar mat
Entrecôte
Allt om kött
Lax på isbädd
Allt om fisk
Tillagad bit viltkött
Allt om vilt
Rotfrukter
Allt om grönsaker
röda alger
Allt om alger och sjögräs
Två kockar lagar mat
Kökets grunder
Paj med bär
Allt om dessert
Löskokt ägg
Allt om ägg
Se alla våra omdömen på
Trustpilot

Professional Secrets
© 2022 Opexi AB, All rights reserved 
Org nr: 556777-4897
  • Kockar i vårt nätverk​
  • Meals for schools​
  • ​Scrap Heap
  • ​Press
  • Fraktpolicy
  • ​Återbetalningspolicy​

  • Användarvillkor


  • Om oss 
  • Hitta återförsäljare
  • Bli återförsäljare
  • PS Manifest
  • Registrera ​​produkt
  • Kontakta oss
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss