7 saker du kan göra med palsternackaNär man rostar rotfrukter i ugnen brukar skamlösa matgäster plocka på sig alla bitar med palsternacka. Det är ingen hemlighet att den här rotfrukten hör till de godaste att tillaga på det här viset.
Men det finns så mycket mer man kan göra med den här söta, goda rotfrukten. 7 andra sätt att tillaga/tillämpa palsternacka hittar du nedan. Men först, tänk på:
|
|
1. Friterade palsternackastavar med parmesan
Tänk pommes frites men byt potatisen mot palsternacka. Det knepiga är att stavar av lite mognare exemplar kan behöva förkokas i några minuter före fritering, för att få till den rätta mosigheten inuti och krispigheten utanpå. En ännu lite elegantare variant är att rulla varje stav i ett strö av polenta och finriven parmesan före fritering.
2. Rösti och rårakor med palsternackaDet äts alldeles för lite rösti och rårakor här i världen. De här två tillbehören görs på lite olika sätt, men bygger båda på tunt råriven potatis. Genom att byta ut ca en tredjedel av potatisen (om du byter ut för mycket går du miste om potatisens stärkelse som behövs för att binda ihop plätten) mot palsternacka. Stek på som vanligt…
3. Salta, karamelliserade hela palsternackorSöt karamell toppad med salt är hett i dessertvärlden, men det är en teknik och en smakkombination som även fungerar i för- och varmrätter. Socker lyfter fram de finaste smakerna i den här rotfrukten. Stek palsternackan – gärna hela, spröda exemplar – i smör och socker. Fungerar till det mesta – inte minst ett glas vin. Garnera med flingsalt precis före servering
|
4. Blomkålssoppa med palsternackaBlomkål och palsternacka är smakvänner. Koka en soppa på dem båda och krydda (om du vill) med mild grön chili och färsk koriander. Du kan även använda ingefära, gurkmeja och/eller fänkålsfrön för att få mer färg och smak.
5. Bruschetta med palsternackspuréDen bleka, knaggliga roten kan bli något riktigt elegant om du förvandlar den till en puré – på skalade palsternackor och med mycket smör – som du serverar på en toast av italienskt snitt. Garnera med rucola, en intensiv olivolja och grovt riven parmesan
6. Palsternacksmos med curryGammal, hederlig currykrydda på burk fungerar bra med palsternacka. Ett sätt att förena de två är i ett fluffigt mos. Kanske inte världens mest eleganta rätt, men moset fungerar utmärkt till grillad kyckling eller en stekt bit vardagsfisk.
7. Palsternacka och lönnsirap i dessertBara ett smaktips: Palsternacka och lönnsirap är skapta för varandra. Om du lyckas smyga in lite palsternacka i de amerikanska pannkakorna (se puré ovan) eller i pekannötspajen (se karamelliserade palsternackor) eller i en morotskaka (där palsternacka ersätter morot och lönnsirap ersätter socker) så kan det inte bli annat än jättegott. Prova.
|