Professional Secrets
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss

PS PRAT om mat

En blogg om att lyckas med mat, matlagning och matkultur.

Solanum lycopersicum - inkokta körsbärstomater

1/13/2021

0 Kommentarer

 
​Mat som smakar sommar
På hösten fryser jag in en del av tomatskörden, torkar eller kokar in dem i olja. Oljekonserverna håller sig fina hela vintern. Det känns ganska lyxigt att kunna ta fram dem nu för att laga mat som smakar sommar. Ofta så slår jag tomaterna över en bit fetaost och gratinerar allt i ugnen tillsammans med lite oliver. Om du inte odlar själv så kan du givetvis köpa tomater, för testa det här receptet det bara måste du!

Inkokta tomater
Skölj och rensa tomaterna (jag föredrar hela små cocktailtomater i olika färger, större tomatsorter delas).
Packa dem tätt i väl rengjorda och steriliserade glasburkar tillsammans med en rejäl nypa salt, vitlök och färska örter. 
Häll i olivolja, minst en tredjedel av burken.
Sätt locket på burkarna men skruva inte åt, ångan måste kunna pysa ut.
Ställ burkarna i en långpanna och slå lite vatten i pannan. Om oljan bubblar över så bränner den inte fast i plåten.
Starta upp med en ugnstemperatur på 150-160 grader. När det börjar sjuda i burkarna kan du sänka till 120 grader.
Låt nu burkarna stå i ugnen tills det bubblar ordentligt och tomaterna har blivit täckta med olja.
Stäng av ugnsvärmen, ta ut burkarna och skruva åt locken (OBS! burkarna och oljan är jättevarma), ställ in burkarna i ugnen igen och låt dem svalna långsamt på eftervärme. 
Kontrollera att locken sitter ordentligt för då har det sannolikt bildats vakuum. Jag förvarar sedan mina oljekonserver i kylskåp.

Vid ofullständig konservering kan det finnas bakterier eller sporer i mat som kan bilda ett toxin som man blir sjuk av, botulism. Även om detta är extremt ovanligt så chansar jag aldrig utan ser till att mina tomater kokar i minst 3 minuter innan jag äter dem.

Tips!
Om du eller någon i din närhet är allergisk mot tomat så kan de gula funka. Oftast är det det röda färgämnet i tomaten som de flesta inte tål. Du kan även läsa mer om tomaten och dess användning under PS tomatguiden här på PS.

Jag odlar i en helt vanlig villaträdgård, både för lust och fägring, men mest för att få möjligheten att äta och njuta av nyskördade grönsaker, frukt och bär. Jag har ingen stor köksträdgård, inte speciellt vacker och jag är inte särskilt kunnig. Det jag vill säga med det är att alla som vill kan odla sin mat, i stort eller i smått. I ett fönster, en kruka på balkongen eller en trädgård. Bättre och färskare råvaror till köket kan du inte få. Och jag kommer med största sannolikhet att återkomma till tomaten för den ligger mig lite extra varmt om hjärtat. 

I den här bloggen kommer jag i huvudsak att skriva om de råvaror jag odlar eller plockar i skog och mark. Kanske blir det lite viltkött också eftersom min man jagar. 

Hoppas att du vill titta in igen! 
Anna
Bild
0 Kommentarer



Lämna ett svar.

Kockens viktigaste redskap

Kökspincett
Köksredskap
Kökstermometer
Kökstermometer
Kolstålspanna
Kolstålspannor
Sauteuse
Sauteuse
Mise en place-skålar
Mise en place-skålar
Blandskålar
Blandskålar
Kökssläng
Kökssläng
Ugnsvante
Skydd
Shoppingbag
Shoppingbag
Kastrull med vit bakgrund
Kastruller

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och
    ​
    få 12% rabatt på hela ditt första köp!* 

Prenumerera på nyhetsbrev
butik
*går ej att kombinera med andra erbjudanden.
Två kockar som lagar mat
Entrecôte
Allt om kött
Lax på isbädd
Allt om fisk
Tillagad bit viltkött
Allt om vilt
Rotfrukter
Allt om grönsaker
röda alger
Allt om alger och sjögräs
Två kockar lagar mat
Kökets grunder
Paj med bär
Allt om dessert
Löskokt ägg
Allt om ägg
Se alla våra omdömen på
Trustpilot

Professional Secrets
© 2022 Opexi AB, All rights reserved 
Org nr: 556777-4897
  • Kockar i vårt nätverk​​
  • ​Press
  • Fraktpolicy
  • ​Återbetalningspolicy​

  • Användarvillkor


  • Hitta återförsäljare
  • Bli återförsäljare
  • PS Manifest
  • Registrera ​​produkt
  • Kontakta oss
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss