Professional Secrets
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss

PS PRAT om mat

En blogg om att lyckas med mat, matlagning och matkultur.

Grönsaker för köttätare

1/14/2021

0 Kommentarer

 
För vår egen hälsas, för miljöns och för djurens skull vore det bättre om vi alla åt mindre kött. Men hur gör man om man om man inte riktigt har lärt sig att uppskatta grönsaker? Några tips från grönsaksproffsen:

Laga grönsaker som kött
Många tillagningsmetoder som tillämpas på kött och fisk fungerar även på grönsaker. Det går utmärkt att grilla, ugnsbaka, torrhalstra och fritera grönsaker och njuta av maillardeffekten (de där goda, rostade smakerna som uppstår vid höga temperaturer och torr värme).

Fritera grönsaker – som pommes frites
Det är lätt att glömma bort, men pommes frites är faktiskt vegetarisk – till och med vegansk – mat. Det är de höga temperaturerna, den frasiga konsistensen och det rikliga saltet som gör det.

Tomat är en grönsak – ät pasta
Just det. Alla älskar spaghetti med köttfärssås, men kärleken till samma spaghetti med en hemmagjord tomatsås växer sig lätt lika stor. Snåla inte med parmesan, kapris, oliver, färsk basilika, rostade pinjenötter och andra oemotståndliga accenter.

Ost + grönsaker = sant
Många ljuvliga grönsaker blir ännu ljuvligare i mötet med varm, mullig, smakrik och fet ost. Och en perfekt kokt pasta. Ost gör även under när du gratinerar grönsaker (nästan vilken som helst), garnerar en vegetarisk taco, rundar av en risotto på svamp eller sparris, och så vidare.

Grönsaker behöver smaksättare
Var inte rädd för att krydda. Och var inte rädd för fett och salt, tyvärr är det ofta de här två smakbärarna – som inte är nyttiga i för stora mängder – som gör skillnaden. För övrigt så kanske dhal – en ordentligt kryddad indisk linssoppa – är världens bästa vegorätt.

Ät grönsaker som en asiat
Det vara japanerna som upptäckte umami. I det asiatiska köket är man mästare på att lyfta matupplevelsen med hjälp av den femte, proteinbaserade smaken. Det är sällan man saknar kött i en vällagad vegetarisk rätt med asiatiskt ursprung. Umami hittar du bland annat i soja, miso-buljong, fisksås, ostronsås, räkpasta, sardeller, mögelostar, svamp och även tomater och potatis.
​
Sugen på inspiration? Till Allt om grönsaker
Bild
0 Kommentarer



Lämna ett svar.

Kockens viktigaste redskap

Kökspincett
Köksredskap
Kökstermometer
Kökstermometer
Kolstålspanna
Kolstålspannor
Sauteuse
Sauteuse
Mise en place-skålar
Mise en place-skålar
Blandskålar
Blandskålar
Kökssläng
Kökssläng
Ugnsvante
Skydd
Shoppingbag
Shoppingbag
Kastrull med vit bakgrund
Kastruller

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och
    ​
    få 12% rabatt på hela ditt första köp!* 

Prenumerera på nyhetsbrev
butik
*går ej att kombinera med andra erbjudanden.
Två kockar som lagar mat
Entrecôte
Allt om kött
Lax på isbädd
Allt om fisk
Tillagad bit viltkött
Allt om vilt
Rotfrukter
Allt om grönsaker
röda alger
Allt om alger och sjögräs
Två kockar lagar mat
Kökets grunder
Paj med bär
Allt om dessert
Löskokt ägg
Allt om ägg
Se alla våra omdömen på
Trustpilot

Professional Secrets
© 2022 Opexi AB, All rights reserved 
Org nr: 556777-4897
  • Kockar i vårt nätverk​​
  • ​Press
  • Fraktpolicy
  • ​Återbetalningspolicy​

  • Användarvillkor


  • Hitta återförsäljare
  • Bli återförsäljare
  • PS Manifest
  • Registrera ​​produkt
  • Kontakta oss
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss