Därför ska du ha en skärbräda av trä
I proffsköket använder man gärna skärbrädor av plast eftersom de kan färgkodas för olika råvaror och är okänsliga för fukt och kan diskas i maskin. Män en skärbräda av trä är vackrare och platsar utan vidare på matbordet när maten serveras i hemmet. Dessutom:
|
|
Trä blir bara snyggare med tiden
Trä är ett naturmaterial och ett av dessa få material som åldras med skönhet. En skärbräda i trä av lite högre kvalitet blir bara vackrare med tiden.
Trä självläker
Fiberkonstruktionen gör att en skärbräda i trä har en förmåga att ”reparera sig själv” om det skulle uppstå ett jack, t ex av en kniv. Prova att lägga några droppar vatten i och på hacket och låt stå, så kommer träet att svälla och åtminstone delvis laga skadan. (Fungerar även på trä- och parkettgolv.
Trä har rätt mjukhet/hårdhet
För skonsamt (framför allt för knivens egg), effektivt och säkert knivarbete ska en skärbräda varken vara för hård eller för mjuk. Flera träslag har exakt rätt egenskaper.
(Rätt) trä är hållbart
Trä är en naturlig resurs som enkelt kan förnyas genom skogsplantering. Du ska förstås inte köpa en skärbräda av regnskogsträ...
|
En skärbräda av trä är dekorativ
I professionella sammanhang så lämnar kockarnas skärbrädor aldrig köket. Men du – som också är noga med hygienen men som ansvarar för en mindre krets matgäster – kan använda en vacker skärbräda av trä som ett rustikt och charmigt uppläggningsfat.
Välj aptitligt träEn grundregel för skärbrädor av trä är att råmaterialet ska komma från träd som har ätbara frukter, nötter eller sav.
Träskärbrädan kan slipas som ny
Skärbrädan är ett köksredskap som umgås med kockens vassaste kniv, ytan kommer att slitas. En skärbräda av trä kan slipas så att ytan blir som ny. Det kan du göra flera gånger.
Stående eller liggande träI en skärbräda där fibrerna löper parallellt med ytan så sägs träet vara liggande, till skillnad från en skärbräda som består av stående stavar med ”ändträ”. Det finns både fördelar och nackdelar med båda:
|